Doğal olarak kısa uyumak ve dinç uyanmak birçoğumuzun en çok istediği şeylerden birisidir. Bilim insanlarına göre sağlıklı bir uyku en az 8 saat olmalıdır. Fakat bazı insanlar 6 saatin altında uyku sürelerine sahip olmalarına rağmen yine de sağlıklı bir uyku çekebiliyor. ‘’Doğal kısa uyuyanlar’’ olarak bilinen kitlenin sırrının büyük sırrı, uzun süredir araştırmalara konu oluyor.
Uyku süresi genetik yapı ile bağlantılı mı?
California Üniversitesi Sinirbilim Profesörü Ying Hui Fu ve ekibi, doğal olarak kısa uyuyan insanların sırrını incelemek için bir çalışma başlattı. Yapılan araştırmada bu insanların dec2, adrb1, npsr1 ve mglur1 olmak üzere dört farklı gen mutasyonuna sahip olduğunu ortaya koydu.
Oreksin hormonunu etkiliyorlar
Oreksin hormonu seviyelerini etkileyen bu gen mutasyonları, uyanıklığı düzenliyor ve beyindeki sinir hücrelerinin faaliyetlerini hızlandırarak ihtiyaç duyulan uyku süresini azaltıyor. Özellikle npsr1 geninin, doğal kısa uyuyanların bilişsel fonksiyonlarını sürdürmelerine ve uykusuzluğun genellikle yol açtığı hafıza problemlerinden kaçınmalarına olanak sağladığı gözlemlendi.
İlk olarak fareler üzerinde denenen bu gen mutasyonları, farelerde de insanlardaki gibi az uyku ile sağlıklı davranışlar gözlemledi.
Yapılan deneyin, dünyanın gelecekteki düzenini bile etkileyeceği düşünülüyor.