Her bireyin kendi için oluşturduğu ve içerisinde huzurlu hissettiği bir alanı vardır. Psikolojide bu alan için “konfor alanı” deniyor. Beklenmedik durumlar içermeyen, sadece kendi kontrolümüzde olan bu alan kişiye rahatlık sağlar. Genel olarak tanımlamış olsak da detaylarıyla konfor alanı nedir, gelin bir bakalım…
Konfor Alanı Nedir?
Gün içerisinde bizi zorlayan, rahatımızı kaçıran birçok an ve durum yaşıyoruz. Tedirginlik, güvensizlik ve rahatsız olma durumu bu anlarda hâkim durum olabiliyor. Konfor alanı ise bahsettiğimiz durumun tam zıddını ifade etmek için kullanılıyor. Konfor alanı İngilizce “Comfort Zone” kelimesiyle ifade ediliyor.
Güven ve rahatlık barındıran, en önemlisi sürprizler barındırmayan bu alan kulağa son derece güzel geliyor olabilir. Fakat bazen gelişimimizin önündeki en büyük engellerden birini oluşturabiliyor. Çünkü, konfor alanımızda kaldıkça risklerden kaçınmış ve yaşanacak yüzleşmelerden ve zorluklardan geri durmuş oluyoruz. Bu da insan gelişiminin önünde engel oluşturuyor.
Günlük yaşantımızda da sıklıkla duymaya başladığımız konfor alanı aslında aşina olduğumuz, bilindik ve tanıdık hislerle çevrelenmiş, rahat hissettiğimiz alanı ifade eder. Zaman zaman duyduğumuz konfor alanında kalmak ne demek diye düşünüyorsanız bahsettiğimiz bu rahat ve bilindik alanı terk etmeme arzusu olarak tanımlayabiliriz. Çok iyi tanıdığımız bu alan stres ve kargıdan da son derece izoledir. Ancak yeni deneyim ve öğrenmeler için bu alanın dışına çıkmakta fayda vardır.
Konfor Alanı ve Psikolojimize Etkisi
Konfor alanının psikoloji terimi olduğunu ifade etmiştik. Kontrol edebildiğimiz ve tanıdık bir ortam olan konfor alanı üç temel aşama oluşturuyor.
Konfor alanını oluşturan temel aşamalar şunlar:
- Konfor alanı
- Optimum performans
- Tehlikeli alan
Konfor Alanı
Kavrama ismini de veren bu aşama tehlikesiz bir ortamda düşük kaygı ve stres içinde olmayı ifade ediyor. Bu alan son derce tehlikesiz ve konforludur. Neredeyse hiç kaygı barındırmaz. Bu nedenle insanlar bu alanı terk etmek istemezler ve direnç gösterebilirler. İnsanın barındırdığı yetenekler ve yetkinlikler ise bu alan terk edilmediği için gelişme göstermez.
Optimum Performans Alanı
Adından da anlayabileceğimiz üzere bu alan en iyi ve en büyük anlamlarına gelebilecek optimum performans göstermeyi ifade eder. Optimumda yaşanan gelişmeyi ve öğrenmeyi destekler. Bu alanda, kendi yeteneklerinizi keşfedebilir ve ilerleyebilirsiniz. Riskten kaçınmak söz konusu değildir.
Tehlikeli Alan
Bünyesinde tehlike barındıran bu alan ise konfor alanı dışında kalan bir alandır. Kaygı ve stres seviyesi oldukça yüksektir. Konfor alanının dışında kalarak bu alanın oluşumuna katkıda bulunmuş olur.
Konfor Alanından Çıkmak
Pamuklara sarılmış hissi veren konfor alanımızdan çıkmak gözde büyüyen zor bir süreç olarak görünebilir. Alışkanlıklarımızın dışına çıkmak bizi rahatsız ederek sorgulamaya itebilir. Yaşanan bu rahatsızlık hissi kişisel gelişimimizin ise en önemli tetikleyicilerinden biridir.
İnsan hayatı dikkate alındığında hedefler ve amaçlar doğrultusunda konfor alanından çıkıldığı görülebilir. Belirlenen bu hedef ve amaçlar yeni beceriler kazanmaya, bakış açısı oluşturmaya da ortam sağlar.
Kişisel gelişimimiz hiç terk etmediğimiz konfor alanımızda değil, tam olarak buranın dışında bizi beklemektedir. Zorlayıcı sınırları aşmaya başladığımızda cesaretimizin de geliştiğini görebiliriz. Yaratılış gereği değişimlere adapte olma yeteneğine sahip olan insanoğlu, adımını attığı her yeni alanı da konforlu hale getirmeyi bilir.
Konfor alanımızı terk etmek her ne kadar zorlayıcı olsa da oluşacak olan yeni alan da bir süre sonra konforlu hale gelecektir. Gelişimimizi göz önünde bulundurduğumuzda ise devamlı oluşturduğumuz bu konfor alanını terk etmeli ve kendi sınırlarımızı genişletmeliyiz.
Konfor Alanından Nasıl Çıkılır?
Bilinmezlik her zaman biraz da risk barındırır. Bu nedenle ilk adımı atmak her zaman zor olmuştur. Ancak büyüme ve gelişme göz önüne alındığında kabul ederek adım atmak başarıları da beraberinde getirecektir. Aniden yapılması güç olan bu eylem için bazı adımlar bulunuyor. Konfor alanı nasıl terk edilir bilmek istiyorum diyorsanız, mutlaka denemelisiniz.
Konfor alanından çıkmak için yapabilecekleriniz şu şekilde:
Küçük Adımlar Atmak
Bazen atılan küçücük adımlar sonrası için beklenmedik şeylere zemin oluşturabilir. Bu nedenle adım atmaktan korkmayın!
Konfor alanınızdan çıkmak için bir çırpıda yapacağınız büyük bir sıçrayışa ihtiyacınız yok. Küçük ve emin adımlar sürdürülebilir hale getirerek sizi konfor alanınızın dışına taşıyabilir. Ufak değişikliklerle başlamak hem stres ve kaygı düzeyinizi azaltır hem de sizi daha güvende hissettirir.
Bunun için günlük rutinlerinize küçük değişiklikler ekleyebilirsiniz. Bu sayede kendinize alışmak için bir süre tanımış da olursunuz. Küçük de olsa bir alışkanlık değişikliği yaptığınızı hayal edin. Bir süre sonra farkında olmadan gelişim gösterdiğinizi göreceksiniz.
Konfor Alanı Dışında Keşif Yapmak
Konfor alanından çıkmak kendinizi deneyimlemeniz ve keşfetmenizden de geçer. Farklı bakış açıları geliştirmenizi sağlayacak ve kendinizi yeniden tanımanıza olanak sağlayacak bu durum daha çok gözlem yapmaya benzer. Kendinizi yeni bir ortama, yeni bir göreve dahil edin. Ve bilinmeyen yönlerinizin ve yeteneklerinizin ortaya çıkmasına izin verin.
Bilinmeyen bir durumla başa çıkmaya çalışmak, tamamen farklı bir ortamda var olmak konfor alanı terk etmenin güzel örneklerindendir. Yeni deneyimler her geçen gün bizi biraz daha esnetirken sınırlarımızı zorlamamıza da olanak sağlar.
Konfor Alanından Çıkınca Ne Olur?
Beynimiz ve konfor alanı psikolojisine bir nebze değindik. Konfor alanından çıkma yöntemleri de gösterdik. Peki, çıktığımızda ne oluyor?
Özgüven Artışı
Konfor alanından dışarı çıkmanın en önemli getirilerinden biri kişinin kendine olan güveninin artmasıdır. Sınırların dışına çıkılmasıyla beraber bununla baş edebildiğini gören kişi yapabildiğinin farkına varır. Aynı zamanda konfor alanının sırladığı potansiyellerini de bu sayede keşfetmiş olur. Yapabileceklerinin farkına varmasıyla beraber kendine daha fazla güvenmeye başlar ve bu sayede özgüveni gelişir.
Bu durum başarıyı da beraberinde getirir. Yer aldığı ortam veya edindiği sorumluluklar karşısında kendine güvenen kişiler her zaman daha başarılı olmuşlardır. Aynı zamanda edinilen özgüven duygusu artışı ve başarı hissi oluşan yeni konfor alanından çıkmayı ve sürekli olarak gelişmeyi de tetikler
Cesaret ve Risk Alabilme
Psikolojide konfor alanı dediğimiz ortamın dışına çıkmak cesaret geliştirmeyi de beraberinde getirir. Risk almayı engelleyen konfor alanının ortadan kalkması kişiyi daha cesur kararlar almaya iter. Risk almak her zaman tehlikeyi değil, fırsatları da yanında taşır. Cesaret edebilen kişiler alacağı kararlarla beraber bu fırsatları da yakalamış olur.
Konfor Alanından Çıkma Korkusu
Konfor alanından çıkmanın en zorlayıcı yönlerinden biri bizi bu alanda durmaya zorlayan korku duygusudur. Alıştığımız kalıpların dışına çıkmaya başladıkça deneyimsiz olduğumuz bir durumla da karşı karşıya kalırız. Bu durumda egomuz risk altında hisseder ve ne yapacağını bilemez. Bu da kişiye korku ve endişe verir. Fakat merak etmeyin bu da konfor alanından çıkmanın bir aşaması ve geçici bir durumdur.
Konfor alanımızın dışına çıkmayı başardığımız ve kişisel gelişimimizi sürekli olarak ilerlettiğimiz bir yaşantı içerisinde olmamız, olmanız dileğiyle!