Farklı bir üniversitede veya bölümde okumak isteyen öğrenciler yatay geçiş hakkında bilgi almak istiyor. Bu yazımızda yatay geçiş nedir, sorusu etrafında merak edilenleri yanıtlayacağız…

Öğrenciler yaşamlarını etkileyen üniversite ve bölüm seçimini yaparken her zaman kendileri için doğru olan kararı veremeyebiliyor. Pek çok öğrenci yatak geçiş hakkını kullanarak okuduğu bölümü veya üniversitesini değiştirmek istiyor.

Peki, yatay geçiş nedir? Yatay geçişle ilgili merak edilen tüm detayları sizin için derledik!

Yatay Geçiş Nedir?

Okudukları bölümden veya üniversiteden memnun olmayan öğrenciler yatay geçişle diledikleri bölüm veya üniversiteye gidebiliyor. Bu noktada pek çok öğrenci “Yatay geçiş nedir?” sorusunun cevabını merak ediyor.

Bir üniversitede eğitim gören öğrencilerin eğitimine farklı bölümde veya başka bir üniversitenin aynı bölümünde devam etmesini sağlayan sisteme yatay geçiş deniyor. Belirlenen kriterleri taşıyan ve geçiş yapmak isteyen her öğrenci, Yükseköğretim Kurumunun (YÖK) tanıdığı bu haktan faydalanabiliyor.

Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Pek çok kişinin merak ettiği "Yatay geçiş nedir?" sorusuna cevap verdikten sonra yatay geçişin nasıl yapıldığını anlatalım. Yatay geçiş, üniversite içi ve üniversiteler arası olmak üzere iki farklı şekilde yapılabiliyor. Bu yöntemleri beraber inceleyelim…

Üniversite İçi Yatay Geçiş Sistemi

Üniversite içi yatay geçiş sisteminde öğrenciler eğitim gördüğü üniversitenin farklı bir bölümüne geçiş yapıyor. Öğrencilerin aynı fakülte içinde farklı bir bölüme geçiş yapma şansı da bulunuyor. 

Üniversiteler Arası Yatay Geçiş Sistemi

Üniversiteler arasında yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler YÖK’ün belirlediği eş değer düzeydeki diploma programları arasında geçiş yapabiliyor. Ancak YÖK bu geçiş sistemi için bir kontenjan belirliyor.

Yatay3Yatay Geçiş Şartları

Yatay geçiş nedir sorusundan sonra en merak edilen konular arasında yatay geçiş için gereken şartların ne olduğu konusu geliyor.

Her üniversitenin ve bölümün kabul şartları birbirinden farklı oluyor. Öğrencinin dönem kaybının veya kaldığı derslerinin olup olmaması yatay geçiş yapmalarını etkileyebiliyor. Ayrıca üniversite içi ve üniversiteler arası yatay geçiş için de farklı kriterler bulunuyor. 

Üniversite İçi Yatay Geçiş Şartları

  • Yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin ilk olarak belirlenen kontenjana dikkat etmesi gerekiyor. Ancak aynı yükseköğretim kurumunda ve aynı programlarda birinci öğretimden ikinci öğretime geçişte kontenjan sınırlaması olmuyor.
  • Aynı üniversitedeki eş değer diploma programları arasında geçiş yapmak isteyen öğrencilerin dikkat etmesi gereken unsurlardan biri de merkezî yerleştirme puanı. Eğer geçilmek istenen bölüm farklı bir merkezî puanla öğrenci alıyorsa geçiş yapmak isteyen öğrencinin puanının onunla eş değer olması gerekiyor. Bunun yanı sıra istenen bölümün taban puanı, diğer okullardaki taban puandan da düşük olmalı.
  • Genel not ortalaması da üniversite içi yatay geçişte önem taşıyor. Not ortalaması 100 üzerinden minimum 60 veya 4 üzerinden ise en az 2 olduğu takdirde geçiş yapılabiliyor. 
  • Bazı bölümlere öğrenciler yetenek sınavıyla alınıyor. Bu durumda yatay geçiş yapmak isteyen öğrencinin yetenek sınavına girmesi ve bu sınavdan başarılı olması gerekiyor.
  • Son olarak öğrencilerin tamamladığı kredi sayısı da bazı bölümler için önem arz ediyor.

Yatay2Üniversiteler Arası Yatay Geçiş Şartları

  • Kontenjan konusu üniversiteler arası yatay geçiş için de önem taşıyor. 
  • Genel not ortalaması da yine üniversiteler arası yatay geçiş için belirlenen şartlar arasında yer alıyor. Genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekiyor. Ayrıca bazı üniversiteler ağırlıklı genel not ortalamasını dikkate alırken bazıları genel ağırlıklı not ortalamasını baz alıyor. Bu nedenle öğrencilerin yatay geçiş öncesi üniversitelerin belirlediği kriterlere dikkat etmeleri gerekiyor.
  • Ön lisans programında okuyan öğrenciler hazırlık sınıfındayken, birinci ve son dönemdeyken yatay geçiş yapamıyor. Lisans bölümü öğrencilerinin ise hazırlık, birinci ve son sınıftayken geçiş yapma hakkı bulunmuyor.
  • Yükseköğrenim kurumlarında okuyan öğrenciler merkezî yerleştirme puanı ile geçiş yapabiliyor. Bunun için öğrencinin kayıtlı olduğu programa yerleştiği yılda aldığı merkezî yerleştirme puanı dikkate alınıyor.
  • Eğer Türkçe öğrenim gören bir öğrenci kısmen ya da tamamen yabancı dil ile eğitim veren bir programa geçmek isterse öğrencide yabancı dil bilme şartı aranıyor. Yabancı dili bilmeyen öğrenciler ise eğitime alınıyor.

Yatay6Yatay Geçiş İçin Gerekli Belgeler

En az yatay geçiş nedir sorusu kadar merak edilen diğer konu ise yatay geçiş için gereken belgeler.

Her okulun veya bölümün istediği belgeler farklılık gösterebiliyor. Ancak genel olarak istenen belgeleri listelemek mümkün.

Yatay geçiş için istenen belgeler şu şekildedir:

  • Transkript
  • Öğrenci Belgesi
  • ÖSYM Sonuç Belgesi
  • Disiplin Belgesi
  • Ders Planı
  • Ders İçerikleri
  • Lise Diplomasına Ait Fotokopi
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve
  • Vesikalık Fotoğraf

Yatay Geçiş Tarihleri

Öğrenciler, yatay geçiş tarihlerini de merak ediyor. Peki, yatay geçiş ne zaman yapılır?

Yatay geçiş tarihleri üniversiteler tarafından belirlendiği için her üniversitede farklılık gösteriyor. Genellikle ocak ayında ve haziran ile eylül arasında olmak üzere yılda iki kere yatay geçiş tarihi belirleniyor. Bu nedenle öğrencilerin üniversitelerin öğrenci işleri sayfalarını takip etmeleri gerekiyor.