Harvard Üniversitesi İşletme Fakültesi ile Harvard Ekonomi Topluluğu’nun 2018’den bu yana düzenlediği Liseler Arası Uluslararası Ekonomi Makalesi Yarışması’nda ilk kez Türk bir öğrenci kazandı. Buna göre Kabataş Lisesi öğrencisi Cemil Türk, her yıl 3 kazananın seçildiği bu yarışmada, 15 makale arasından seçilmeyi başardı.
Vergi reformu makalesi Harvard’ı etkiledi
Hürriyet’te yer alan habere göre, Yarışmada, orta gelirli ülkelerde gelir vergisinden tüketim vergisine geçişin etkilerini konu alan makalesiyle dikkat çeken Cemil’in çalışması, Harvard İktisat Fakültesi tarafından yayımlanacak. Henüz 11. sınıf öğrencisi olan ve Mardin'de doğup büyüyen Cemil Türk'ün başarısı, hem Kabataş Lisesi hem de Türkiye adına tarihi bir ilk olarak kayda geçti.
Öte yandan Cemil Türk’ün 2021 LGS’de Mardin’de birinci seçildiği de ortaya çıktı.
Her yıl 400-500 öğrencinin katıldığı bu yarışmada sadece 3 kişi birinciliğe layık görülüyor. Cemil Türk ise kazandığı bu başarıyla sadece ödülü alan ilk Türk değil ilk Avrupalı olmayı başardı.
‘’Yarışmayı geçen yıl gördüm’’
Büyük bir başarı elde eden Cemil, yarışmaya katılma sürecini şu sözlerle açıkladı:
“Yarışmayı geçen yıl sosyal medyada fark ettim. Dört ana başlık vardı: eşitsizlik, çevre, finans ve yapay zekâ. Ben eşitsizliği seçtim ve vergi politikalarının bu soruna etkisini analiz ettim. 1500 kelimelik makalemi iki haftada tamamladım. Ekonominin sayılardan çok, topluma nasıl dokunduğunu anlatmak istedim.”
Makalesinde Yeni Zelanda, Zimbabve ve Brezilya’yı örnek ülke olarak gösteren genç Cemil, vergilendirme politikalarının sosyoekonomiye olan etkilerini kıyasladı. Yeni Zelanda’da 1980’lerdeki vergi reformlarının, kamu yardımlarıyla desteklenerek alt gelir gruplarını koruduğunu vurgulayan Cemil, Zimbabve’de ise benzer bir geçiş sürecinin, yeterli sosyal altyapı oluşturulamadığı için toplumun dezavantajlı kesimlerini daha da zora soktuğunu ifade etti. Brezilya’yı ise bu iki örnek arasında bir geçiş modeli olarak analiz etti.
‘’Yaratıcı ve derinlikli bir üslup’’
Kabataş Lisesi IB Program Koordinatörü ve Cemil’in danışmanı olan Özgen Yıldırımtaş, öğrencisinin düşüncelerini özgün bir dille yazıya dökebildiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Cemil, araştırma sürecinde çok boyutlu düşünmeyi başardı. Sosyal gerçekliği derinlemesine analiz eden bir yaklaşım benimsedi. Bu yaş grubunda bu seviyede bir analiz yeteneği çok nadir görülür. Onunla gurur duyuyoruz.’’
Henüz lise çağındayken bu denli bir başarı yakalayan Cemil Türk’ün ilerleyen dönemlerde Türkiye için önemli isimlerden birisi olması kuvvetle muhtemel.