Çin'deki Sun Yat-Sen Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından 'miyopluk yaygınlığı' üzerine yürütülen çalışmalar gerçekleştirildi. Söz konusu çalışmada 2023 yılına kadar 50 ülkeden toplanan veriler kullanılarak bir tahmin gerçekleştirildi. Ortaya çıkan sonuç ise endişe verici.

Miyop Havadis

En miyop ülke Japonya!

Çalışma, 5,4 milyon çocuk ve genç ile yaklaşık 2 milyon miyop vakasını kapsayan 276 çalışmayı dikkate alıyor. Halk sağlığı bilimcisi Jinghong Liang ve ekibi, 1990'dan 2023'e kadar 5 ila 19 yaş arasındaki kişilerde miyopluğun küresel yaygınlığının yüzde 24'ten yüzde 36'ya yükseldiğini tespit etti.

Yaygınlığın en yüksek olduğu ülkenin çocukların ve gençlerin yüzde 86'sına miyop teşhisi konulan Japonya olduğu görüldü. En düşük yaygınlığa sahip ülkeye bakıldığında ise yüzde 0,84 ile Paraguay ile karşılaşıldı.

2050 yılında 740 milyon vakayı aşabilir!

Tahminlere göre, miyop olan çocuk ve gençlerin sayısı aynı oranda yükselmeyi sürdürürse,  2050 yılına gelindiğinde dünyadaki tüm gençlerde miyopluk yaygınlığı yüzde 40'a ulaşarak 740 milyon vakayı geçecek. Asya'da ise bu oran yüzde 70'e kadar çıkabilir.

Miyop Havadis 2

COVID-19 'un vakalar üzerinde bir etkisi var mı?  

Son 30 yılda ve özellikle 2020'den sonra, veriler miyop vakalarını arttığını gösteriyor. Önceki çalışmalar da COVID-19 salgını ile çocuklar arasında görme yetisinin kötüleşmesi arasında bağlantı kurmuştur. Örneğin 2020'de Hong Kong'daki araştırmacılar, 6 ila 8 yaş arasındaki 709 çocuk arasında miyoplukta hızlı bir artış tespit etti.

Genetik, miyoplukta şüphesiz bir rol oynasa da, bu durum dünya çapında miyopluk vakalarındaki son artışı tam olarak açıklayamaz. Bir araştırmaya göre, bir çocuğun iki miyop ebeveyni olsa bile, eğer dışarıda yeterince vakit geçirmiyorlarsa, genetik miyopluk tehdidi yaklaşık yüzde 60'a yükseliyor.

Kaynak: sciencealert.com