Ailesinin asıl soyadı "Berksan" iken, iş dünyasındaki gelişmeler sonucunda "Ülker" olarak değiştirildi. Peki, Murat Ülker neden soyadını değiştirdi? Soyadı değişiminin kökeninde markalaşma süreci etkili oldu. Aile büyükleri, markanın geniş kitlelerce benimsenmesini göz önüne alarak bu değişikliği gerçekleştirdi.

Murat Ülker neden soyadını değiştirdi?

Ünlü iş insanı Murat Ülker, ailesinin soyadı değişimiyle ilgili merak edilenleri sosyal medya platformu LinkedIn üzerinden paylaştı. 5.1 milyar dolarlık servetiyle Forbes Dergisi'ne göre Türkiye’nin en zengin iş insanı olan Ülker, aile soyadlarının nasıl "Berksan"dan "Ülker"e dönüştüğünü anlattı.

Murat Ulker 1

Ülker ailesinin geçmişi

Murat Ülker, dedesi Hacı İslam Efendi'nin Kırım'da "Devletler Sülalesi" olarak anılan bir aileden geldiğini belirtti. Soyadı Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte, aileye yeni bir soyadı seçme zorunluluğu doğdu. Ülker, süreci şu sözlerle anlattı:

"Ailemiz, Kırım’da 'Devletler Sülalesi' diye anılıyor. 'Devlet', Dedemiz Hacı İslam Efendi’nin aile lakabı; buna soyadı da diyebilirsiniz. Yani, Kanuni’nin 'Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi' özdeyişinde yer alan 'devlet' anlamında... 1929’da Kırım’dan göç eden ailemizin Türkiye’de yeni Soyadı Kanunu’yla birlikte bir soyadı almaları gerekmiş. Dedemin adı İslam. Kırım’daki aile lakabını alırsa, bu defa 'İslam Devlet' olacak. Ondan vazgeçmiş. Tekrar düşünmüşler, taşınmışlar, 'Berksan' soyadında karar kılmışlar."

Ülker’in doğuş hikayesi

Uzun yıllar sonra, Murat Ülker’in babası ve amcası bir bisküvi imalathanesi satın aldı. İşyerinin adı "Üçyıldız Bisküvileri" idi, ancak satış sürecinde eski marka devredilmeyince, yeni bir isim bulmaları gerekti. O dönemde akıllarına gelen "Ülker" ismi, zamanla iş dünyasında güçlü bir marka haline geldi.

Ülker, bu süreci şöyle özetledi:

"Aradan uzun yıllar geçtikten sonra, bilindiği gibi amcam ile babam bir bisküvi imalathanesi satın almışlar. İmalathanenin adı 'Üçyıldız Bisküvileri' imiş. Bu işyerini satan kişi, son anda markasını vermekten vazgeçince, 'Ülker' ismini bulmuşlar."

Ülker Bisküvileri piyasaya çıktıktan sonra, müşteriler firmanın kurucularının soyadını da "Ülker" olarak kabul etmeye başladı. Gelen sipariş mektuplarında "Asım Ülker" ve "Sabri Ülker" isimleri yazılıydı. Hatta, yabancı iş insanları da Sabri Ülker’e "Mr. Ülker" diye hitap ediyordu. Bu doğal gelişim sonucunda, aile büyükleri soyadlarını "Ülker" olarak değiştirmeye karar verdi.

Ülker, bu kararı şu sözlerle dile getirdi:

"Müşterilerimiz, markamızı soyadı zannetmişler. Babamdan işitmiştim; görüştüğü yabancılar da kendisine 'Mr. Ülker' diye hitap ediyorlarmış. Aile büyüklerimiz, bu gelişmeler üzerine düşünmüş, taşınmış, 'Soyadımızı, herkesin bildiği, kendiliğinden oluşan ‘Ülker’ ismine çevirelim' demişler."

Kaynak: Sözcü