Geçtiğimiz günlerde Avustralya, 16 yaşından küçüklerin sosyal medya kullanımını yasaklayan bir yasayı kabul ederek, bu alanda dünyada bir ilki gerçekleştirdi. Bu adımın ardından İngiltere de benzer bir yasağı tartışmaya açtı. Şimdiyse ülkemizde de bu yasağın gündeme alındığı iddia ediliyor.
T24'de yer alan habere göre, 16 yaş altına yasak getirilmesi adına çalışmalar başladı. Bu kapsamda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bir rapor hazırladı. Bu raporda ülkemizdeki günlük sosyal medya kullanımı ortalamasının dünya ortalamasının üzerinde olduğu görüldü.
"Kontrolsüz uzaklaşmaya sebep oluyor"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı hazırladığı raporda, sosyal medyanın çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etkilerine dikkat çekti. Sosyal medyanın; psikolojik, fizyolojik ye sosyal ilişkiler açısından çocuklar ve gençleri olumsuz etkilediği, şiddete eğilimi artırdığı, sosyal ilişkilerde kopukluk ve yalnızlık hissine sebebiyet verdiği kaydedildi. Aile içindeki çatışmaya artırdığının da işaret edildiği raporda, kontrolsüz ve sınırsız kullanımının bağımlılığa ve aile bireylerinden uzaklaşmaya sebebiyet verdiği vurgulandı.
Türkiye'de 75 milyon kişi sosyal medya kullanıyor
Rapordan elde edilen verilere göre Türkiye’de nüfusun yüzde 87’si yani 75 milyon kişi sosyal medya kullanıyor. Dünyada sosyal medya günlük kullanım ortalaması 6,5 saat iken Türkiye’de ortalama 7 saat. Türkiye’de nüfusun yüzde 77’si en az bir sosyal medya platformu kullanıyor. Aktif kullanıcı sayısı ise 57,5 milyon. En çok kullanıcı sayısına sahip uygulama 58,4 milyon ile Instagram. Bunu 58,1 milyon ile YouTube, 52 milyon ile WhatsApp, 37,5 milyon ile TikTok, 34,5 milyon ile Facebook, 21,7 milyon ile X, 17 milyon kullanıcı ile Linkedin takip ediyor.