Söz konusu saldırı sonrası İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki giriş-çıkış kontrolleri sıkılaştırıldı. Havalimanlarında uygulanan ve güvenlik önlemlerini arttıran turuncu alarm merak konusu oldu. Turuncu alarm nedir sorusu etrafında merak edilenleri cevaplıyoruz. İşte detaylar…

Turuncu Alarm Nedir?

Ankara'da meydana gelen ve beş kişinin ölümüne, 22 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısının ardından, perşembe günü tüm havalimanlarında alarm seviyesi turuncuya çıkarıldı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, olası terör tehditlerine karşı havalimanlarında güvenlik önlemlerinin artırılmasına yönelik bir genelge yayımladı.

Bu kararın ardından, Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı'nda güvenlik tedbirleri yoğunlaştırıldı. Peki, turuncu alarm nedir?

Turuncu Alarm 2

Turuncu alarm, Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin güvenlik el kitabında belirtildiği üzere, havalimanı dışında gerçekleşen bir olayın havacılık güvenliğini tehdit etmesi durumunda devreye girer.

Ayrıca, terör ya da sabotaj eylemlerinin yakın zamanda gerçekleşme ihtimaline dair istihbarat alındığında da uygulanır.

Amaç, olası riskleri önlemek ve tüm güvenlik birimlerinin yüksek dikkat seviyesinde çalışmasını sağlamaktır. Ek tedbirlerle, potansiyel tehlikelere karşı hazırlıklı olunması hedeflenir.

Havalimanlarında Uygulanan Alarm Seviyeleri Kaç Çeşittir?

Havalimanlarında turuncu alarm verildikten sonra diğer alarm seviyeleri de merak konusu oldu. Alarm renk kodları aşağıdaki gibidir:

  • Beyaz
  • Sarı
  • Turuncu
  • Kırmızı

Alarm seviyelerini ve risklerine göre alınacak önlemleri şöyle özetleyebiliriz:

1. Beyaz Alarm

Durum: Normal zamanlar.

Önlem: Genel güvenlik önlemleri devam eder. Diğer alarm durumlarını gerektiren haller ortadan kalktığında bu duruma geçilir.

2.Sarı Alarm

Durum: Olası bir terör veya sabotaj faaliyeti için genel bir uyarıdır.

Önlem: Güvenlik tedbirleri artırılır, izleme ve denetim yoğunlaştırılır.

Turunncu Alarm 1

3. Turuncu Alarm

Durum: Havalimanı dışında bir olayın yaşanması veya terör/sabotaj eylemlerinin yakın zamanda gerçekleşme ihtimaline dair istihbarat alındığında uygulanır.

Önlem: 10 kişiden 6’sı ve 100 araçtan 60’ı aramaya tabi tutulur. Güvenlik tedbirleri üst seviyeye çıkarılır.

4. Kırmızı Alarm

Durum: Sivil havacılık güvenliğine karşı bir terörist saldırısı veya sabotaj faaliyetinin gerçekleştiği veya kuvvetli istihbarat bilgisi olduğunda uygulanır.

Önlem: Tüm güvenlik birimleri alarm durumuna geçer, acil müdahale planları devreye alınır.

Bu seviyeler, havalimanlarının güvenliğini sağlamak için farklı risk durumlarına göre uygulanan önlemlerdir.

Turuncu Alarm 3

Havalimanı Turuncu Alarm Seviyesi Yüzde Kaç?

Havalimanı turuncu alarm seviyesi, havalimanı dışında meydana gelen bir olayın havacılık güvenliğini tehdit etmesi veya terör ya da sabotaj eylemlerinin yakın zamanda gerçekleşme ihtimaline dair istihbarat alındığında uygulanan bir güvenlik önlemidir.

Bu durumda, güvenlik tedbirleri artırılır ve havalimanındaki güvenlik kontrolleri yoğunlaştırılır.

Örneğin, yolcu ve araç aramaları sıkılaştırılır, güvenlik birimlerinin dikkat seviyesi en üst düzeye çıkarılır. Turuncu alarmda 10 kişiden 6’sı ve 100 araçtan 60’ı aramaya tabi tutulur. Amaç, olası riskleri önlemek ve güvenliği sağlamaktır.

Turuncu Alarm Seviyesinde Hangi Önlemler Alınır?

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Havacılık Güvenliği Eğitmen El Kitabı’nda belirtildiği üzere her alarm seviyesine göre uygulanan önlemler farklıdır.

Turuncu alarm seviyesinde alınan önlemler aşağıdaki gibidir:

  • İlan edilmiş olan sarı güvenlik alarm tedbirlerine devam edilmeli ve henüz ilan edilmemiş olan tedbirler devreye alınmalıdır.
  • Araçların hassas binalardan uzakta merkezi alanlarda park edilmesi zorunlu hale getirilmelidir.
  • Gerekli görülen yerlerde güvenlik görevlisi sayısı artırılmalı ve tesis devriye faaliyetleri yoğunlaştırılmalıdır.
  • Havameydanı hassas noktalarına giriş çıkışlar sınırlandırılmalıdır.
  • Havameydanı tahditli alanlarına girişler kısıtlanmalı; yolcu ve görevi olan personel dışındaki tüm girişlere izin verilmemelidir.
  • Tahditli alanlara giriş yapan araç, kişi ve bagajların %60'ı detaylı güvenlik kontrolüne tabi tutulmalıdır.
  • Gerekli görülen diğer güvenlik önlemleri alınmalıdır.