Gezi&Seyahat

Uçakların Diz Mesafesi Neden Bu Kadar Kısa?

Herkes uçak yolculuğu yaparken hepimiz rahat etmek isteriz. Peki, uçakların diz mesafesi neden bu kadar kısa? Beraber bakalım...

Uçakla bir yerden bir yere seyahat ederken güvenlikten sonra dikkat ettiğimiz en önemli şey: Rahatlık. Özellikle uzun uçuşlarda olduğumuz yerde sıkışıp kalmamak rahat edilmesi açısından kritik bir faktör. Durum bu kadar açıkken, uçakların diz mesafesi neden bu kadar kısa?

Uçakların Diz Mesafesi

Uçuş esnasında rahat bir yolculuk geçirmemiz bir dizi faktörlere göre belirleniyor. Uçağın yeni veya eski olma durumu, yanımızdaki hatta önümüzdeki kişi bile seyahatimizi etkileyebilir.

Fakat hiçbiri bu kadar öfkeye sebep olamaz: Uçak diz mesafesi. Sizin koltuğunuzun bittiği yer ile önünüzdeki koltuğun başladığı yeri ifade etmek için kullandığımız bir kelime grubu. Farklı şekillerde ifadesine imkân olsa da genel olarak bu şekilde tanımlandığını tahmin ediyoruz.  

Uçaklarda sınırlı miktarda alan olması diz mesafesini de oldukça önemli bir konuma getiriyor. Havayolu şirketleri de bu önemin farkında aslında. Fakat uçağa fazla yolcu almak diye bir öncelik de söz konusu. Bu durumda yapılabilecek iki seçenek ortaya çıkıyor: Daha ince koltuklar tasarlamak veya koltuk mesafesini daraltmak.

Ekstra Diz Mesafesi Ne Demek?

Özellikle yeni uçaklarda daha ince koltuklar için çalışmalar yapıldı. Fakat aynı zamanda diz mesafesi de zaman geçtikçe kısaldı. Tüm bunların sonucunda ise yeni bir seçenek doğdu: ekstra diz mesafeli koltuklar. Bu koltuklar uçak tipine bağlı olmak üzere uçakların acil çıkış kapılarının yanındaki ve kabin bölmelerinden sonraki ilk sırada yer alan koltuklardır.

Eğer sistem tarafından size atanan koltuğu beğenmez ve ekstra diz mesafeli koltuk tercih etmek isterseniz ücret ödemeniz gerekiyor. Kısaca; daha rahat bir oturum satın almış oluyorsunuz.

Eğer ek bir ücret ödemek istemiyorsanız, dar koltukta seyahat etmeye razı olmalısınız. Aynı zamanda bu koltuk sayısı sınırlı olduğu için isteseniz de alamama gibi bir durumunuz var.

Bu durum sizin için oldukça fazla bir sorun teşkil ediyorsa business class uçak bileti almaktan başka çareniz yok. Tabii bu oldukça pahalı olacak bir yöntem.

Minumum koltuk boyutu belirleme konusunda bazı yasal çabalar olsa da henüz kesinleşmiş bir düzenleme bulunmuyor. Her havayolu kendisi için belirlemeler yapıyor. Bu durum sizi ne kadar memnun  eder bilinmez.

Uçak Koltuk Aralıkları Kaç Cm?

Uçakların diz mesafesi konusunda elbette hali hazırda tercih ettiğimiz havayolu şirketlerinin standartları merak ediliyor. Bunun için ülkemizde en çok tercih edilen havayolu şirketlerinden Türk Hava Yolları ve Pegasus Havayolları şirketlerine bir bakalım.

Resmi sitelerinde beyan ettikleri üzere;

THY Business Class koltukların aralığı uçak tipine göre değişmekle birlikte, 1 m 95 cm ile 81 cm arasında değişiklik gösteriyor.

Economy Class koltukların aralığı ise standarta tabii; 78 cm.

Pegasus Havayolarında ise uçak tiplerine göre bir ayrım yapılmış;

B737-800'lerde asgari koltuk aralığı 73,66 cm;

A320'lerde ise 71,12 cm olarak belirlenmiş durumda.

Acil çıkış koltukları yani ekstra diz mesafesi bulunan koltuklar için bu durum 83,82 cm-101,6 cm aralığında, en ön sıralar ise bu durum 50,55 cm-70,99 cm aralığında değişiyor.

Uçakta En Rahat Koltuk Hangisi?

Diz mesafesi konusunda rahat edilebilecek koltuk seçeneklerinden bahsettik. Bu benim için olmazsa olmaz değil, ekstra bir ücret ödemeden olabildiğince rahat edeyim diyorsanız elbette buna göre tercih yapabilirsiniz.

Uçak sarsıntılarından en az orta bölümler ve sağ kısımlar etkileniyor. Bu kısımlarda yer alan koltuklar daha rahat etmenize yardımcı olabilir. Standart 3’lü koltuk düzenine sahip bir uçakta en rahatsız olacağınız koltuk tipi ise sarsıntıdan fazla etkilenen bölümlerin orta koltukları. Bu sebeple koltuk seçiminde ABC sıralarında B, DEF sıralarında ise E koltuklarından uzak durmalısınız.

Diz mesafesi konusunda yapılan düzenleme ile konfor seviyemizin artmasını diliyoruz!