Günümüzde üniversite öğrencilerinin ekonomik olarak yaşadığı zorluklar, beraberinde eğitim döneminde çalışmayı da gerektirebiliyor. Bu aşamada en çok merak edilen konu ise üniversite öğrencisiyken memur olmaktır. Peki, üniversite okurken memur olunur mu?
Bu sorunun mevcut mevzuatta farklı pek çok yanıtı bulunuyor. Tüm detayları sizler için inceledik…
Üniversite Okurken Memurluk Yapmak Mümkün Mü?
Üniversite okurken memur olabilir miyim sorusu, zaman zaman öğrencilerin en çok araştırdığı soruların başında geliyor.
Özellikle hem çalışıp hem okumak zorunda olan üniversite öğrencileri, gelir düzeyini daha da artırmak ve kamu garantisiyle çalışmak için eğitim döneminde memur olmak isteyebiliyorlar. Peki, üniversite okurken memur olunur mu? Konuya dair tüm detayları içeren bir içerik hazırladık…
Üniversite okurken memurluk yapmak, bazı şartları sağlamanız halinde mümkündür. Öncelikle hangi KPSS’ye girmeniz gerektiğini, alacağınız puanlarla hangi kamu mesleklerini seçmeniz gerektiğini iyi bilmeniz gerekiyor. Şimdi sizler için detayları inceleyelim…
Üniversite Okurken Memur Olunur Mu? 3 Farklı Yöntem
Üniversite okurken düz memur olunur mu sorusu, okurken gelir elde etmek zorunda olan öğrencilerin en çok yanıt aradığı soruların başında geliyor.
Bilindiği üzere günümüzde kamu kurumlarına memur olarak atanabilmek için KPSS Ortaöğretim, Ön Lisans ya da Lisans sınavlarından başarı elde etmeniz gerekiyor.
Üniversite okurken memur olunur mu? Sorusunun yanıtı şu şekilde:
- KPSS Ortaöğretim Puanı ile Atanmak
- KPSS Önlisans Puanı ile Atanmak
- İkinci Öğretim Lisans Programlarına Yerleşmek
Şimdi bu yöntemleri detaylı bir şekilde inceleyelim…
1- KPSS Ortaöğretim Puanı ile Atanmak
Üniversite okurken memur olmak istiyorum diyorsanız, öncelikle sürecin nasıl işlediğine dair kısa bir bilgi verelim. Lisans eğitimi aldığınız dönemde henüz lise mezunu sayılırsınız. KPSS sınavına da sahip olduğunuz son diploma üzerinden gerçekleşecektir.
Bu nedenle üniversite öğrencisiyken KPSS Ortaöğretim sınavına girerek ilgili puan türlerinde yüksek puan alarak atamanızı gerçekleştirebilir, memur olabilirsiniz.
Üniversite okurken memur olunur mu sorusuna yanıt olarak KPSS Ortaöğretim sınavı verilebilir. Örneğin lisans eğitim programına yerleştiğiniz yıl lise KPSS sınavından başarı elde ederseniz, ilgili mesleklere atamanız gerçekleşecektir. Ancak bu noktada 7/24 esaslı çalışan kamu mesleklerine ağırlık vermeniz önerilmektedir.
Bunun temel nedeni ise KPSS ile memur olarak atandığınızda çalışacağınız kurumun çalışma saatlerinin gündüz saatlerine denk gelmesi, üniversite eğitiminizdeki ders saatinizle çakışması olasılığıdır.
Bu noktada hem çalışıp hem okuma güvenceniz Anayasa ile garanti altına alınmış olsa da, süreçte sıkıntı yaşamamak adına 7/24 esaslı mesleklere yönelmeniz fayda sağlayacaktır.
KPSS Ortaöğretim meslekleri arasında 7/24 esaslı çalışan mesleklerden bazıları şu şekildedir:
- KYK Yurt Memuru
- Ambulans Şoförü
- Ortaöğretim Sağlık Meslekleri
- Zabıtalık
- İnfaz Koruma Memurluğu (Gardiyanlık)
2- KPSS Önlisans Puanı ile Atanmak
Üniversite öğrencileri ve memuriyet konusunda bir diğer yöntemin de KPSS Önlisans sınavı olduğunu söyleyelim. Lisans eğitim programına yerleşmeniz halinde, Açıköğretim programlarına sınavsız kayıt olma hakkı elde edersiniz.
Bu aşamada 2 yıllık önlisans programlarına kayıt olarak 2 senenin sonunda diplomanızı almanız halinde, üniversite okurken KPSS Önlisans puanınızla memur olarak atanabilmeniz mümkündür.
Üniversite okurken memur olanların birçoğu günümüzde bu yöntemi gerçekleştirmektedir. Lisans eğitiminizle önlisans eğitimine aynı anda başladığınızda ve 2 senenin sonunda önlisans programından mezun olduğunuzda KPSS Önlisans sınavına girebilirsiniz.
Eğer yüksek puan alarak atamanızı gerçekleştirirseniz, lisans eğitiminizde 3.sınıfa geçtiğiniz dönemde, aynı zamanda memur olarak çalışabilirsiniz.
Üniversite okurken memur olunur mu sorusuna yanıt arayanlar için temel yöntemlerin bu şekilde olduğunu söyleyelim.
Ancak uygulamada çalışma saatleriyle ders saatlerinin çakışması söz konusu olmaktadır. Bu nedenle üçüncü yöntem olarak bu riski en aza indirebileceğiniz tavsiyeleri sıralayacağız.
3- İkinci Öğretim Lisans Programlarına Yerleşmek
Üniversite öğrenciyken memur olunur mu araştırmasını yapan kişiler için öncelikle ders saatlerinin ve çalışma saatlerinin çakışmaması gerektiğinden bahsetmiştik.
Eğer KPSS Ortaöğretim ya da Önlisans sınavıyla memur olarak atanırsanız, ders saatlerinizle çalışma saatinizin çakışmaması için 7/24 esaslı meslek seçmeniz, ya da ikinci öğretim lisans programlarında okumanız gerekmektedir.
Bu nedenle üniversite okurken memur olmak gibi bir hayaliniz varsa, lisans tercihlerinizde öncelikle ikinci öğretim programlarına yönelmenizi öneriyoruz. Bu şekilde atamanız gerçekleştiğinde gündüz mesleklerini seçebilir, akşamları ise üniversitede derslere rahatlıkla yetişebilirsiniz.
Üniversite öğrencilerinin memur olması konusunda mevcut tüm yöntemleri inceledik. Şimdi konuyla ilgili avantaj ve dezavantajları sıralayalım…
Üniversite Okurken Memur Olmanın Avantajları ve Dezavantajları
Üniversite okurken memur olunur mu sorusuna yanıt arayanlar için ayrıca sürecin avantajları ve dezavantajları olduğundan da söz etmek gerekir. Günümüzde en düşük memur maaşı, üniversite öğrencileri açısından çok iyi seviyede kabul edilebilir.
Ancak hem çalışma hem okuma sürecinin memuriyet açısından zorlu bir süreç olduğundan da bahsetmek gerekmektedir.
Üniversite okurken memur olmanın avantajları ve dezavantajları şu şekildedir:
Avantajları |
Dezavantajları |
Maddi Güvence ve Ekonomik Özgürlük |
Zaman Yönetimi Riski |
İş Tecrübesi |
Sosyal Hayattan Feragat Etmek |
Kariyer Olanakları |
Lisans Eğitiminde Başarısızlık Riski |
Sigorta ve Emeklilik Hakları |
Daha Az Esneklik |
Özlük Hakları |
Fiziksel ve Psikolojik Yıpranma |
NOT: Üniversite okurken memur olunur mu sorusuna yanıt arayanlar için avantaj ve dezavantajları iyi bir şekilde incelemeniz gerektiğinden bahsedelim. Geleceğinize dair neyi ne şekilde hayal ettiğinizle alakalı olarak bu kararınızı olumlu ve olumsuz yönleri değerlendirerek vermelisiniz.
Üniversite okurken memur olabilir miyim sorusunu detaylı bir şekilde yanıtladık. Şimdi kısaca sıkça sorulan soruları yanıtlayalım…
Sıkça Sorulan Sorular
Üniversite okurken memur olunur mu sorusuna yanıt arayanların merak ettiği diğer sorular ve yanıtları:
Üniversite okuyan biri memur olabilir mi?
Üniversite okuyan bir kişi, uygun KPSS sınavına girerek başarı gösterdikten sonra memur olarak atanabilir. Bu konuda yasal olarak herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.
Üniversite okurken hangi KPSS'ye girilir?
Üniversite eğitiminiz devam ederken lise mezunu sayılacağınızdan dolayı KPSS Ortaöğretim sınavına girmeniz ve başarı göstermeniz gerekmektedir. Bununla birlikte lisans eğitiminin ilerleyen dönemlerine denk gelecek şekilde Açıköğretim vb. programlardan önlisans diploması alırsanız, KPSS Önlisans sınavına girme hakkınız da bulunmaktadır.
Konuyla alakalı merak edilen diğer sorularınız için yorumlar bölümünü kullanabilir, ek olarak görüş ve düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.