Silivri açıklarında dün meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından yer bilimciler değerlendirmelerde bulunmaya devam ediyor. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Halk TV’de katıldığı programda bu depremin Marmara’daki büyük depremin habercisi olabileceğini söyledi. Ercan, bu tür depremlerin bilimsel açıdan faydalı olduğunu ve stresin bir kısmını boşalttığını belirtti.
“Bu İstanbul değil, Kuzey Marmara depremi”
Ercan, olası büyük depremin “İstanbul depremi” değil, “Kuzey Marmara depremi” olarak adlandırılması gerektiğini vurguladı. “İstanbul’un 25-30 kilometre açıklarında olacak bu deprem, İstanbul’un yanı sıra Yalova, Bursa ve Balıkesir’i de etkileyecek” dedi. Ayrıca, depremin sosyal ve ekonomik etkilerinin geniş bir bölgeyi kapsadığını dile getirdi.
“Marmara’da iki ayrı deprem bekliyorum”
Prof. Dr. Ercan, Marmara'da tek büyük bir deprem yerine iki ayrı deprem beklediğini açıkladı:
“Eğer tek bir deprem olursa büyüklüğü 7.3’e ulaşır. Ancak bunun yerine iki ayrı kırılma bekliyoruz. Biri Küçükçekmece’nin karşısında başlayarak Kınalı’ya, diğeri Büyükçekmece batısına kadar kıracak. Bu depremler 6.4 ile 6.7 arasında olabilir.”
“2045-2065 arasında 7’nin üzerinde bir deprem olabilir”
Ercan’a göre Marmara’da 7 ile 7.4 büyüklüğünde bir depremin 2045-2065 yılları arasında gerçekleşmesi olasılığı bulunuyor. Depremin odağı olarak İstanbul açıklarını ve granit tabakasını işaret eden Ercan, enerji birikimi açısından bölgenin kritik olduğunu ifade etti.
“Marmara şu an büyük deprem üretemez”
1999 Gölcük depreminde büyük miktarda stres boşaldığını hatırlatan Ercan, “Marmara istese de şu anda büyük bir deprem üretemez. Yeni bir büyük kırılma için yeterli enerji birikmiş değil” dedi. Ercan, yer kabuğunun kırılması için gerekli olan 6 milyar gigatonluk gerilimin henüz oluşmadığını, Marmara’nın bu büyüklükteki bir deprem için zamana ihtiyacı olduğunu söyledi.