Yapay zekâ sürekli olarak gelişiyor ve hayatımıza hızla dâhil oluyor. Tabii bu durum bazı meslekleri tehdit ediyor. İşte yapay zekânın tehlikeye attığı meslekler!
İnsanlık tarihi toplumlara yön veren kırılma anlarıyla şekillendi ve şekillenmeye devam ediyor. Günümüzde yapay zekânın bilim kurgu filmlerinden çıkıp hayatımıza girmesiyle insanoğlu yeni bir döneme geçiş yapıyor.
İnanılmaz bir hızla gelişen, işleri büyük oranda kolaylaştıran ve verimliliği artıran yapay zekâ; tüm olumlu yönlerine rağmen birçok meslek grubunu da tehdit ediyor. Peki, yapay zekânın tehdit ettiği meslekler neler? Cevaplamadan önce yapay zekanın neler yapabildiğine bakalım…
Yapay Zekâ Neler Yapabiliyor?
Hâlâ gelişmekte olan yapay zekâ, rutin ve tekrarlayan işleri yapma konusunda oldukça başarılı. Ancak giderek yaratıcılık gerektiren işlerde de ilerleme kaydediyor.
Yapay zekânın insan yeteneğini taklit edebilen bu becerisi nedeniyle gazetecilik ve sanat gibi alanlar da yakın gelecekte tehdit altında olacak gibi görünüyor.
Derin öğrenme özelliğiyle büyük verileri hızlıca analiz edebilmesi de yapay zekânın yapabildiği önemli işler arasında yer alıyor. Doğal dil işleme (NLP) yeteneği sayesinde ise dilleri çok iyi anlayabiliyor ve çeviriler yapabiliyor.
Ayrıca yapay zekâ, yüzleri ve sesleri de tanıyabiliyor. Bu görüntü tanıma becerisi, röntgen filmlerini anlayarak kişilerin sağlık sorunlarıyla ilgili teşhis koymasını bile sağlıyor.
Yapay Zekânın Etkilediği Meslekler
Pek çok uzman yapay zekânın 2030 yılına kadar büyük oranda insan işçilerin yerini alabileceği konusunda hemfikir. McKinsey Global Enstitüsü tarafından ABD’de yapılan bir çalışmaya göre Amerika’daki çalışma saatlerinin 2030 yılında yaklaşık %30 oranında düşeceği öngörülüyor.
Benzer şekilde Uluslararası Para Fonu, gelişmiş ekonomilerde işlerin yaklaşık %60'ının yapay zekâdan etkilenebileceğini söylüyor.
Gelin, bir de yakın gelecekte yapay zekânın devralacağı işlere yakından bakalım:
Mavi Yaka Meslek Grupları
Yapay zekânın rutin ve tekrarlayan işleri ustalıkla yapma yeteneği, mavi yakalıların yaptığı meslekleri insan elinden alacak gibi görünüyor. Örneğin; otomobil üretimi, paketleme, montaj hattı ve depo gibi alanlarda çalışanların meslekleri büyük bir tehdit altında. Peki, neden?
Çünkü yapay zekâ insan işçilere göre;
- Çok daha hızlı
- Hata yapmıyor
- Daha düşük maliyetle çalışıyor
Müşteri Hizmetleri Çalışanı ve Sekreter
Yoğun iş gücünün faaliyet gösterdiği müşteri hizmetleri ve çağrı merkezleri yapay zekâdan giderek daha fazla yararlanıyor.
Şirketler;
- Maliyetleri düşürmek
- Müşteri sorularını çözmek
- Hızlı geri bildirim almak
- İşlerini organize etmek
- Müşteri memnuniyetini artırmak için sanal asistanlara ve yapay zekâ destekli chatbotlara yatırım yapıyor.
Müşteri hizmetleri çalışanlarının yerini yavaş yavaş basit soruları yanıtlayan yapay zekâ sistemleri almaya başladı bile. Ayrıca artık birçok müşteri hizmetleri işlemi, dijital asistanlar tarafından yönetiliyor.
Dijital asistanlardan sekreterya işleri için de yararlanılıyor. E-Posta yönetimi, randevu planlama, seyahat organizasyonu gibi birçok görevi yerine getirebilen sanal asistanlar; sekreterlerin yerini alacak gibi görünüyor.
Hukuk ve Muhasebe
Yapay zekâ; sözleşme hazırlama, büyük veri yığınlarını analiz etme, mali raporlama gibi görevleri oldukça hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Ayrıca vergi, bankacılık ve finansal alanlardaki dijitalleşme de yapay zekânın muhasebe süreçlerine entegre edilmesini kolaylaştırıyor.
Yapay zekâ sistemleri;
- Faturalama
- Finansal raporlama
- Vergi beyannamesi gibi işlemleri otomatikleştirdiğinden muhasebecilerin mesleği tehlikeye giriyor.
Bunun yanı sıra büyük veri setlerini tarayarak hukuki belgeleri hazırlama ve dava analizlerini yapma konusunda da hızla gelişiyor. Bu da avukatların yardımcılarına duyduğu ihtiyacı önemli ölçüde azaltıyor.
Finans ve Sigorta Sektörleri
Yapay zekânın büyük miktardaki verileri çok hızlı bir şekilde analiz etme yeteneğinden bahsetmiştik. Bu durum finans ve sigortacılık sektörlerinde de dönüşüme neden oluyor.
Çünkü yapay zekâ algoritmaları;
- Finansal analiz
- Sigorta değerlendirmeleri
- Risk hesaplamaları gibi işlemleri çok daha hızlı ve daha az hatayla yapabiliyor.
Bu nedenle özellikle finans danışmanları, borsa analistleri ve sigorta değerleme uzmanları için yapay zekâ ciddi bir rakip.
Örneğin yapay zekâ destekli finansal uygulamalar, yatırım kararlarını analiz ederek kullanıcıya en uygun yatırım stratejisini önerebiliyor. Kişilerin geleneksel bir borsa analizi yerine bu algoritmalara güvenerek yatırım yapmaya başlaması, analistlerin işlerini tehlikeye sokacak gibi görünüyor.
Perakende Satış Sektörü
Fiziki satış alanlarında da yapay zekâ destekli dönüşümler gerçekleşiyor.
Yapay zekâ;
- Müşteri davranışlarını çok daha iyi analiz edebiliyor
- Etkili satış stratejileri oluşturabiliyor
- Ürünlerin satış işlemlerini gerçekleştirebiliyor.
Kiosk benzeri dijital çözümler, satış elemanlarının yerini almaya başlıyor. Ürün ve hizmetlerin sunumunda insan faktörüne bir süre daha ihtiyaç duyulacak gibi görünse de yapay zekâ destekli çözümler, düşük vasıflı perakende çalışanlarının yerini alacak gibi duruyor.
Pazar Araştırma Analistleri
Pazar araştırma uzmanları uzunca bir süredir şirketlerin pazarlama birimlerinde kritik rollere sahip olsa da artık bu durum değişiyor. Yapay zekâ, üstün veri işleme kabiliyeti sayesinde pazar araştırma analistleriyle yer değiştiriyor.
Peki, bunu nasıl yapıyor?
- Mevcut müşteri alışkanlıklarını ve davranışlarını analiz edebiliyor
- Sürekli öğrenme yeteneğiyle hızlı adaptasyon imkânı sunuyor
- İşletmelere stratejik kararlar almak için gerçek zamanlı bilgiler sağlıyor.
Yapay zekânın kullanıcı alışkanlık ve davranışlarını analiz yeteneği, doğru ve etkili reklam hedeflemesi yapılmasına olanak tanıyor. Çünkü kullanıcıların hangi ürünlerle daha çok ilgileneceği büyük bir doğrulukla tahmin edilebiliyor ve karşılarına en uygun reklam çıkarılabiliyor.
Lojistik ve Ulaşım Sektörü
Otonom araç ve drone teknolojileri büyük bir hızla gelişerek lojistik ve ulaşım sektöründe köklü değişiklikler yaratıyor.
Otonom araç teknolojisiyle araçlar;
- Kullanıcıya ihtiyaç duymadan çevresini algılıyor
- Çevresini analiz edebiliyor
- Trafik işaretlerini tanıyor.
Bu durum özellikle kamyon ve taksi şoförlüğü gibi mesleklerin geleceğini tehlikeye atıyor. Çünkü yapay zekâ destekli araçlar yakın gelecekte insan müdahalesi olmadan çok daha uzun mesafeleri güvenli bir şekilde kat edebilecek şekilde gelişiyor.
Benzer şekilde drone teknolojisi de büyük ilerleme kaydediyor. Drone’ların taşıma kapasitesi, uçuş süresi ve menzili artmaya devam ediyor.
Kargoların temassız ve çok daha hızlı bir şekilde teslim edilebilecek olması lojistik sektörü çalışanlarının işlerini kaybetme tehlikesiyle karşılaşacakları anlamına geliyor.