Son yıllarda sosyal medyanın gücüyle dünya genelinde viral olan yılbaşında 12 üzüm yemek geleneği, gençler arasında büyük ilgi görüyor.

Paylaşılan eğlenceli videolar ve meydan okumalar ile pek çok kullanıcı 12 üzüm olayı nedir diye merak ediyor. Gençler sayesinde bu etkinlik kısa sürede tüm dünyada popüler hale geldi bile.

Bazıları tarafından yalnızca bir sosyal medya trendi olarak görülen bu gelenek, farklı kültürlerde çeşitli şekillerde yorumlanıyor ve uygulanıyor. Peki, yılbaşında 12 üzüm neden yenir?

Yılbaşında 12 Üzüm Yemek

Yılbaşı gecesi, umutların yeşerdiği ve yeni başlangıçların kapısını araladığımız özel bir zaman dilimidir. Bu geceyi daha anlamlı kılan birçok gelenek ve görenek bulunur.

Bunlardan biri de İspanya kökenli olan, ancak günümüzde dünyanın birçok yerinde yaygınlaşan "yılbaşında 12 üzüm yemek" ritüeli. O halde masanın altında 12 tane üzüm yemek ne anlama gelir, inceleyelim.

Bu geleneğe göre yeni yılın ilk dakikalarında her çan sesiyle birlikte bir üzüm yenir. Böylece 12 çan sesi eşliğinde toplam 12 üzüm tüketilir.

Her bir üzüm, yeni yılın 12 ayını temsil eder ve yenilen her üzümle birlikte o aya dair bir dilek tutulur. Ritüelin kökeni tam olarak bilinmese de 19. yüzyıla kadar uzandığı düşünülmektedir.

Bazı kaynaklar, İspanya'daki üzüm üreticilerinin fazla üzümlerini tüketmek için böyle bir gelenek başlattıklarını öne sürerken diğerleri ise bu geleneğin Fransızların şampanya içerek yeni yılı kutlama geleneklerine bir gönderme olduğunu savunur.

Üzüm4

Yılbaşı gecesi masanın altında 12 üzüm yemenin şans getirdiğine inanılır. Her bir üzümün, o aya ait olumsuzlukları yok ederek pozitif enerji getireceği düşünülür.

Sadece atıştırmaktan fazlası olarak yeni yıla umutla ve pozitif bir enerjiyle başlamanın sembolüdür. Üzümlerin tatlı veya ekşi olması, o aya ait olayların nasıl geçeceğine dair bir işaret olarak yorumlanabilir.

Yılbaşında üzüm yemek ve dilek dilemek birçok ülkede farklı şekillerde uygulanmaktadır. Örneğin, bazı kültürlerde üzüm yerine başka meyveler veya kuruyemişler kullanılır.

Fakat temel amaç her zaman aynı. O da yeni yıla güzel dileklerle başlamak ve geleceğe dair umutları canlı tutmak!

Üzüm

12 Üzüm Ritüeli Nasıl Yapılır?

Yılbaşı gecesi yapılan üzüm yeme oldukça basit ve keyifli bir gelenektir. 12 tane üzüm yemek nasıl yapılır merak ediyor musunuz?

12 üzüm yeme ritüeli şu şekilde yapılır:

  • Yılbaşından önce taze ve çekirdeksiz 12 üzüm hazırlayın. Üzümlerin büyüklüğü ve çeşidi önemli değil, önemli olan her birinin yeni yılın bir ayını temsil etmesi.
  • Her üzüm için tutmak istediğiniz birer dilek belirleyin.
  • Saat tam gece yarısı olduğunda masanın altına geçin, çan sesi açın ve elinize bir üzüm alın.
  • Üzümü ağzınıza atarken o aya dair bir dilek tutun. Örneğin, Ocak ayı için "Bu yıl sağlıklı olayım." veya "Kariyerimde yükseleyim." gibi dilekler tutabilirsiniz.
  • Kalan 11 üzümü de aynı şekilde her bir çan sesiyle birlikte yiyerek dileklerinizi tutmaya devam edin.

Bazı insanlar, üzümleri şarapla birlikte yerler. Tabii bu, ritüelin olmazsa olmaz bir parçası değil. İsterseniz çocuklarla da bu etkinliği yapabilirsiniz.

Onlara dilek tutmanın önemini anlatabilir ve birlikte eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Peki, yılbaşında 12 kuru üzüm olur mu? Yazımızın devamında…

Üzüm1Yılbaşında 12 Kuru Üzüm Yenir Mi?

Yılbaşı gecesi yapılan 12 üzüm ritüelinde geleneksel olarak taze üzüm kullanılır. Taze üzümün tercih edilmesinin nedeni; yeni başlangıçları, büyümeyi ve bereketi simgelemesi ve bu aksiyona daha canlı bir anlam katmasıdır.

Kuru üzüm de yasak değil, ancak ritüelin özü taze üzüm. Kuru üzümün kullanılmamasının özel bir sebebi de yok aslında.

Sadece taze üzümün lezzeti ve sembolik anlamı bu tercihi daha yaygın kılıyor. Ritüelde önemli olan yeni yıla umutla başlamak ve dilekler tutmak.

Bu içeriğimizde yılbaşında 12 üzüm yemek hakkında merak edilenleri yanıtladık…