Ülkemizde hemen her mağaza ve restoranda, toplu ulaşımda, müze ve ören yerlerinin girişinde kredi kartı ile ödeme yapabiliyoruz. Ancak yurt dışında kredi kartı kullanırken bazı detayları bilmek gerekiyor.

Örneğin, bazı ülkelerde kredi kartı kullanımı konusunda herhangi bir sorun olmazken bazılarında kullanılmıyor. Benzer şekilde ekstrede kur farkıyla karşılaşılabiliyor veya işlem ücretinin ödenmesi gerekebiliyor. Yurt dışında kredi kartı kullanımı ile ilgili detayları sizler için araştırdık…

Yurt Dışında Kredi Kartı Geçiyor Mu?

Artık hemen her ülkede kredi kartı kullanılsa da kapalı ekonomi modelini benimseyen bazı ülkelerde uluslararası kredi kartının kullanımı mümkün olmuyor. Bu nedenle yurt dışı seyahati yapmak isteyenlerin ilk olarak gidecekleri ülkede kredi kartlarını kullanıp kullanmayacaklarını öğrenmeleri gerekiyor.

Örneğin, İsveç’te alışveriş yaparken, müzeye giderken hatta toplu taşımaya binerken kredi kartı ile ödeme yapılabiliyor. Ancak İran kapalı bir ekonomiye sahip olduğu için burada uluslararası kredi kartları kullanılamıyor. 

Uluslararası kredi kartlarının kullanımına izin veren ülkelerde kartla ödeme yapmak içinse kartın yurt dışı kullanımına açık olması gerekiyor. Peki, kredi kartı yurt dışı kullanımı nasıl açılır?

Kredi kartını yurt dışı kullanımına açmak için birkaç farklı yöntem bulunuyor. Bunlardan ilki banka şubesine giderek talep oluşturmak. Bankaya gitmek istemeyenler ise dilerse bankanın müşteri hizmetlerini arayarak ya da mobil bankacılık üzerinden kartlarını yurt dışı kullanımına açabiliyor.

Yurtdışı6Yurt Dışında Kredi Kartı Kullanımı Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kredi kartını yurt dışı kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Bunlara kısaca değinelim:

  • Artık banka ve kredi kartlarının çoğuyla temassız ödeme yapılabiliyor. Eğer yurt dışında kullanılacak olan kredi kartının temassız ödeme özelliği varsa ödeme limitine dikkat etmek gerekiyor. Limiti düşürmek, olası olumsuz senaryoların önüne geçmeyi sağlayabiliyor.
  • Eğer daha önce yurt dışında alışveriş yapmadıysanız fişleri kontrol etmeniz önemli. Böylece doğru tutarın çekilip çekilmediğini görmek mümkün oluyor.
  • Yurt dışına çıkacak kişilerin yanında yedek bir kart bulundurması avantajlı oluyor. Bu sayede kartın çalınması veya kaybolması gibi olumsuz durumlarda yedek kart kullanılabiliyor. Ayrıca eğer ana kart ödeme sırasında hata verirse yedek kart sayesinde bu sorun çözülebiliyor.
  • Kredi kartını kullanırken mutlaka güvenilir yerlerden alışveriş yapmak gerekiyor. Ayrıca ödemeyi yapması için kartı bir görevliye vermemeye ve para çekim işleminin gözünüzün önünde yapılmasına da dikkat etmeniz önem taşıyor. Böylece kartın kopyalanmasının önüne geçmeniz mümkün olabiliyor.
  • Mastercard ve Visa gibi bazı ödeme altyapıları yurt dışında yaygınlık gösteriyor. Bu nedenle yurt dışında kredi kartı kullanımı için seçilen kredi kartının bu yaygın altyapı ödeme sistemlerinden birine sahip olmasına dikkat etmek gerekiyor.
  • Kart şifresini kimseyle paylaşmamak da güvenlik açısından oldukça önemli.
  • Yurt dışındayken kredi kartını kaybetmek gibi olumsuz durumlar yaşanabiliyor. Böyle zamanlarda kişilerin kartı nasıl hızla alışverişe kapatacağını öğrenmesi gerekiyor. Ayrıca yurt dışındayken bankalarına ulaşabilecekleri telefon numaralarının olup olmadığını öğrenmeleri de önem taşıyor.

Yurtdışı5Yurt Dışı Harcamaları Kredi Kartına Nasıl Yansır?

Yurt dışı harcamaları kredi kartına iki farklı yöntemle yansıyor. Türk lirası ödemeli ekstre ve döviz ödemeli ekstre olarak bilinen bu yöntemleri kısaca ele alalım.

TL Ödemeli Ekstre

Bu yöntem, kişinin yurt dışında kredi kartı kullanımı için ödeme türü olarak Türk lirasını seçtiğinde gerçekleşiyor. Böylece kişinin ödeme yöntemi ne olursa olsun kredi kartıyla yabancı para biriminde gerçekleştirilen tüm işlemler, Türk lirasına çevriliyor ve ekstreye bu şekilde yansıtılıyor. 

Bu noktada harcamalar önce kartlı sistem kuruluşları tarafından belirlenen kur üzerinden Amerikan dolarına çevriliyor ve bankaya iletiliyor. Ancak bazı kartlarla euro olarak gerçekleştirilen harcamalar doğrudan euro olarak bankaya iletilebiliyor. Ardından bankaya ulaşan harcama güncel döviz kuru dikkate alınarak Türk lirasına dönüştürülüyor.

TL ödemeli ekstre yönteminde döviz dönüştürme işlemi uygulandığı için bazı ek giderler ortaya çıkıyor. Bunlar arasında kambiyo gider vergisi, kartlı sistem kuruluşlarına ödenen ücret ve komisyonlar, banka tarafından belirlenen özel komisyonlar gibi giderler yer alıyor.

Döviz Ödemeli Ekstre

Kişi, yabancı para birimiyle yapılan harcamalar için ödeme yöntemini yabancı para olarak da belirleyebiliyor. Bu durumda Euro ve Amerikan Doları cinsinden yapılan kredi kartı harcamaları, ekstreye aynı tutarda ve aynı para biriminde yansıtılıyor. 

Bu iki para birimi dışındaki harcamalar ise kartlı sistem kuruluşlarının belirlediği kurlar üzerinden Amerikan dolarına çevriliyor. Ardından yapılan harcamalara kuruluşların eklediği ücret ve komisyonlar ilave ediliyor. Daha sonra bu tutar USD cinsinden bankaya bildiriliyor.

Yurtdışı2Yurt Dışında Kredi Kartı Kullanımında Kesilen Komisyonlar

Yurt dışında kredi kartı kullanımı komisyon ödemelerini de beraberinde getiriyor. Bu komisyonlardan bazıları şunlar:

  • Döviz Çevirme Ücreti: Bu ücret kur farkı gibi durumlarda ortaya çıkıyor. Yurt dışında kredi kartı kullanımında gerçekleşen harcamalar, döviz biriminden Türk lirasına dönüştürülürken belirli bir döviz çevirme ücreti alınıyor. Bu ücret banka politikalarına göre değişiklik gösteriyor. Ancak genellikle yapılan harcama tutarının %1 ila %3'ü arasında oluyor. Bu noktada bankaların döviz çevirme işlemi için bazı kurallar belirlediğini de söylemek gerekiyor. Örneğin, hesaplama yapılırken baz alınan kur değeri, mevcut kur değerinden yüksek olabiliyor.
  • Kambiyo Gider Vergisi: Yurt dışında kredi kartı kullanımında döviz çevirme işlemi yapılırsa kambiyo gider vergisi de oluşabiliyor. Bu vergi ise bankadan bankaya değişebilse de genellikle işlem tutarının %0,1'i gibi bir oran oluyor.
  • Uluslararası İşlem Ücreti: Bazı bankalar yurt dışında kredi kartı kullanımında yapılan her işlem için bir uluslararası işlem ücreti alıyor. Bu ücret bankanın politikasına göre harcama tutarının belirli bir yüzdesi ya da işlem başına alınan sabit bir tutar olarak belirleniyor.
  • Nakit Çekim Ücreti: Eğer kişi yurt dışındayken kredi kartından nakit çekmek isterse nakit çekim ücreti ödeyebiliyor. Nakit çekim ücreti ya belirli bir yüzde üzerinden alınıyor ya da sabit bir tutar oluyor. Ayrıca bu işlem için hem kişinin kendi bankası hem nakit çekiminin yapıldığı yabancı banka nakit çekim ücreti üzerinden belirli bir komisyon talep edebiliyor.
  • Ek Komisyonlar ve Ücretler: Her bankanın uyguladığı politika aynı olmuyor. Örneğin, bazı bankalar belirli kredi kartı türleri için yurt dışı işlemlerinde ekstra ücret ya da komisyon talep edebiliyor. Bu nedenle karşılaşılabilecek ek ücret ve komisyonlar için kişilerin seyahate çıkmadan önce bankası ile görüşmesi ve kredi kartını yurt dışında kullanmakla ilgili detaylı bilgi edinmesi gerekiyor.

Yurtdışı3Yurt Dışında Kredi Kartı Kullanımı Güvenli mi?

Yurt dışında kredi kartı kullanımı ile yurt içinde kullanımı arasında herhangi bir fark bulunmuyor. Bu nedenle ister yurt içinde ister dışında olsun, kart kullanımının güvenli olması için bilinçli bir tüketici olmak gerekiyor.

Kartın kopyalanma ihtimaline karşı tedbirli olmak, kartı kaybetmemek için dikkatli davranmak, güvenilir yerlerden alışveriş yapmak ve kredi kartı limitinin çok yüksek olmadığından emin olmak gibi önlemler alındığı takdirde herhangi bir sorunla karşılaşılmıyor.