Z kuşağının uygulama tüketimi üzerinde bir etkisi olduğu açık. "Mobil öncelikli nesil" olarak bilinen bu nesil, dünya çapındaki tüm mobil kullanıcıların yaklaşık %40'ını oluşturuyor . Tercihlerini merak ederek, yakın zamanda Z kuşağı tarafından bu yıl en çok indirilen 50 uygulamaya genel bir bakış sağlayan uygulama zekası firması Appfigures ile iletişime geçildi.
Gizlilik kuralları nedeniyle, 13 ila 17 yaş aralığındaki kullanıcılar için veri elde edilemedi. Ancak şirket 18 ila 24 yaş aralığındaki kullanıcıların toplam indirme sayılarını paylaştı. (Veriler ABD'deki kullanıcılarla sınırlı olduğundan, eksiksiz bir resim sunmuyor. Yine de, bu bize bu neslintercihleri hakkında bir fikir veriyor.)
Popüler e-ticaret ve sosyal medya platformlarından fotoğraf düzenleme araçlarına kadar, 2024'te bu demografiye hitap eden uygulamalara daha yakından bakalım.
ABD'deki iOS ve Android kullanıcılarının verilerine göre, Ocak-Ekim ayları arasında en çok indirilen uygulama, aklınıza gelebilecek her türlü ürünü büyük indirimlerle sunan popüler çevrimiçi pazar yeri Temu oldu. Z kuşağının genç yetişkinleri uygulamayı 41,98 milyon kez indirdi, bu da sürdürülebilirliğe olan bağlılıklarına ve hızlı moda etrafındaki devam eden tartışmalara rağmen uygun fiyatlı ürünlerin geniş seçkisinin bu özel grup için oldukça çekici olduğunu gösteriyor.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, TikTok 33,23 milyon indirmeyle Temu'nun ardından ikinci sırada yer alıyor. Kısa biçimli video uygulaması, 18 ila 24 yaş arasındaki kullanıcılar arasında birkaç nedenden dolayı popüler, en belirgin olanı ise hızlı tempolu, kolay sindirilebilir içerik için başvurulacak bir kaynak görevi görmesi. İlginç bir şekilde, Z kuşağının TikTTok'u aynı zamanda Google gibi bir arama motoru olarak da tercih ettiği görülüyor.
Harcama ve yayın alışkanlıklarının yanı sıra, Z kuşağının genç yetişkinleri Meta'nın uygulama ailesini de indiriyor. Listenin başında 32,32 milyon yüklemeyle Threads yer alırken, onu 28,42 milyon yüklemeyle WhatsApp, 26,29 milyon yüklemeyle Instagram, 20,58 milyon yüklemeyle Facebook ve 17,63 milyon yüklemeyle Messenger takip ediyor.
Threads en son başlatılan uygulama olduğundan, daha fazla yeni indirmeye sahip olması mantıklı. Ayrıca, sosyal medyada bilgili bu neslin ilgisini çekmeyi amaçlayan yeniden tasarımın ardından Facebook'a olan ilgi yeniden canlanmış gibi görünüyor .
Başka bir teknoloji devi olan Google da bu yıl şimdiye kadar hatırı sayılır miktarda indirme topladı. Arama motoru uygulaması 17,65 milyon yükleme gördü, diğer Google'a ait ürünler Chrome ve Meet ise sırasıyla 10,19 milyon ve 9,63 milyon yükleme gördü. Bu arada, Google Drive 7,22 milyon indirmeye ulaştı ve Google Photos 6,79 milyon indirmeye sahipti.
Çok da şaşırtıcı olmayan bir diğer keşif ise OpenAI'nin ChatGPT'sinin 18-24 yaş aralığındakiler arasında 24,63 milyon uygulama yüklemesi elde ederek tercih edilmeye devam etmesiydi. Birçok Z kuşağı genç yetişkininin üniversiteye başlaması veya kariyerlerinin erken aşamalarına girmesiyle ChatGPT, eğitim amaçları ve kariyer rehberliği için tercih edilen bir kaynak olarak ortaya çıktı. Best Colleges tarafından yürütülen bir anket , üniversite öğrencilerinin %43'ünün ChatGPT veya benzeri AI araçlarını kullandığını kabul ettiğini ortaya koydu.
Z kuşağı için fotoğraf paylaşımı ve sosyal medya uygulamaları günlük hayatlarının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu nedenle bu tür platformların çoğunun listeye gireceğini söylemek mümkün.
Threads ve Instagram'ın yüksek sıralamalara sahip olmasının yanı sıra, ByteDance'in CapCut'ı da Z kuşağının genç yetişkinleri tarafından tercih edilen bir diğer platform. Video düzenleme uygulaması, efekt ve filtre yelpazesiyle bilinir ve düzenlenmiş içeriği TikTok ve diğer uyumlu platformlara yüklemeyi kolaylaştırır. Veriler, uygulamanın 21,72 milyon yeni indirme gördüğünü gösteriyor.
Listede yer alan diğer uygulamalar arasında 19,16 milyon yüklemeyle Snapchat yer alırken, onu 13,12 milyon yüklemeyle Telegram, 8,23 milyon yüklemeyle Pinterest, 8,06 milyon yüklemeyle Reddit ve 7,58 milyon yüklemeyle X takip ediyor.
Bu yıl şimdiye kadar Netflix, 15,67 milyon yüklemeyle 18-24 yaş aralığındakileri en çok çeken yayın hizmeti oldu. Prime Video ve Disney+ sırasıyla 12,86 milyon ve 11,68 milyon indirmeyle çok geride değil.
Ve Z kuşağının genç yetişkinleri arasında büyük ilgi gören müzik akışı uygulamalarının başını Spotify çekiyor. Bu uygulama 10,45 milyon indirmeye ulaştı.