Söz konusu araştırma, gece yedi saatten fazla uyumanın "başarılı bir şekilde yaşlanmak" için kritik önemde olduğunu gösteriyor. Bu araştırma, 45 yaş ve üzeri 3.306 katılımcı üzerinde yapıldı. Katılımcıların uyku alışkanlıkları 2011, 2013 ve 2015 yıllarında kaydedildi ve beş yıl sonra sağlık durumları tekrar kontrol edildi. Çin'deki Wenzhou Tıp Üniversitesi'nden bir ekip tarafından yapılan analiz, gece en az yedi saat uyuyan kişilerin, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde çok daha iyi bir sağlık durumuna sahip olduğunu ortaya koydu.

Vücut ısısından enerji üretilecek: Kendi ısınız ile çalışan cihazlar kullanabilirsiniz! Vücut ısısından enerji üretilecek: Kendi ısınız ile çalışan cihazlar kullanabilirsiniz!

3.306 katılımcıdan %13,8'i başarılı bir şekilde yaşlanabildi

Araştırmacılar, 2020 yılında yapılan "başarılı yaşlanma" değerlendirmesini şu şekilde tanımladı: "Başarılı yaşlanma, başlıca kronik hastalıklardan arınmış olmak, fiziksel engellilik olmamak, yüksek bilişsel fonksiyon, iyi ruh sağlığı ve hayata aktif katılım olarak belirlenmiştir." Çalışmanın sonunda, sadece 455 kişi (%13,8) bu kriterlerin tümünü karşılamayı başarmıştı. Bu kişilerin 307'si (yaklaşık üçte ikisi) düzenli olarak gece yedi saatten fazla uyuyordu.

Yaşlı 2

Katılımcılar beş gruba ayrıldı

Katılımcılar, dört yıl boyunca uyku alışkanlıklarına göre beş gruba ayrıldı: uzun süreli stabil (düzenli olarak 8-9 saat uyku), normal stabil (7-8 saat uyku), azalan (ortalama 8 saatten 6 saatin altına düşen uyku), artan (ortalama 6 saatten 8 saatin üzerine çıkan uyku) ve kısa süreli stabil (düzenli olarak 5-6 saat uyku).

Başarılı yaşlanma şansı, uzun süreli stabil ve normal stabil gruplarda (sırasıyla %17,1 ve %18,1) çok daha yüksekti. Azalan (%9,9), artan (%10,6) ve kısa süreli stabil (%8,8) gruplara göre bu oranlar belirgin şekilde düşüktü. Araştırmacılar, "Normal uyku süresiyle düzenli uyuyan katılımcılara kıyasla, kısa süreli uykuya sahip olanlar ve uyku süresi artanlar, sırasıyla %36 ve %52 daha düşük başarı şansına sahipti" dedi.

Yaşlı 3

Düzenli ve yeterli uykunın önemi ortaya çıktı

Azalan uyku süresi olan katılımcılarda da düşük bir başarı oranı gözlendi, ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi, bu da örneklem büyüklüğünün etkisiyle açıklanabilir. Ekip, analizlerinde kilo, alkol tüketimi ve cinsiyet gibi faktörleri de dikkate aldı, ancak araştırmanın doğası, nedensellik ilişkisini kanıtlayamaz. Buna rağmen, bu araştırma, düzenli ve yeterli uyku almanın önemini bir kez daha vurguluyor.

Önceki çalışmalar da, gece yedi saatin uyku ve sağlıklı yaşlanma için ideal bir süre olduğunu göstermişti. Ayrıca uyku ile fiziksel ve zihinsel sağlık arasında güçlü bir koruyucu bağ olduğu biliniyor. Araştırmanın yapıldığı Çin, dünyanın en hızlı yaşlanan nüfuslarından birine sahip. Ancak bu, küresel bir sorun. Dünya yaşlandıkça, sağlıklı yaşamanın da önem kazandığını unutmamalıyız.

Araştırma, BMC Public Health dergisinde yayımlandı.

Kaynak: bmcpublichealth.biomedcentral.com