İstanbul’da ehliyetsiz kullandığı araçla Oğuz Murat Acı’nın ölümüne sebebiyet veren Timur Cihantimur ve onu ABD’ye kaçıran Eylem Tok’un avukatı Jennifer M., anne ve oğuldan gelen iadeyi durdurma talebini mahkemeye dilekçe şeklinde sundu. İade sürecinin 60 gün süreyle durdurulmasını talep eden Eylem Tok’un avukatı, bu durumun hukuki bir gereklilik olduğunu öne sürdü.
Ölüm tehditleri alıyor
Herrmann, Tok’un Türkiye’ye iade edilmesi durumunda ciddi risklerle karşılaşacağına dikkat çekti. Özellikle Tok ve ailesinin Türkiye’de ölüm tehditleri aldığı iddia edilen dilekçede, iadesi halinde bu tehditlerin gerçekleşme ihtimalinin çok yüksek olduğu vurgulandı. Bu durumun insan hakları açısından büyük bir tehlike oluşturduğunu belirten avukat, mahkemenin süreci durdurmasının kritik bir karar olacağına dikkat çekti.
Avukat Jennifer M., dilekçede hukuki anlamda birçok belirsizlik bulunduğunu ifade ederek Tok’a yöneltilen suçlamaların ABD ile Türkiye arasındaki iade anlaşmasına uygun olup olmadığını gösteren hukuki dayanakların eksik olduğunu ifade etti. Bununla birlikte Tok’un aldığı öne sürülen cep telefonunun da delil kapsamında olup olmadığı tartışılmaya açıldı.
İade İçin Gerekli Evraklar Gönderildi
Mahkeme tarafından verilen iade kararının ardından, savcı Kristen Kearney, Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur’un iade edilebilmesi için gerekli belgelerin ABD Dışişleri Bakanlığı’na gönderildiğini açıkladı. Bu, sürecin resmi olarak ilerlediğini ve Dışişleri Bakanlığı'nın nihai kararını vereceğini gösteriyor. Ancak mahkemeden gelecek erteleme talebine ilişkin karar henüz alınmadı. Eğer mahkeme talebi kabul ederse, iade süreci bir süre daha durdurulacak; ancak talep reddedilirse, Tok’un Türkiye’ye gönderilmesi bekleniyor.
Hakim Donald Cabell, 11 Şubat’ta Timur Cihantimur ile Eylem Tok’un Türkiye’ye iade edilmesinde herhangi bir engel olmadığı kararını vermiş ve Türkiye ile ABD arasındaki Suçluların İadesi Anlaşması kapsamında sanıkların Türkiye’ye teslim edilmesine hükmetmişti.