Nedir?

Ghosting Nedir?

Son zamanların popüler sorularından biriyle daha karşınızdayız: Ghosting Nedir? Hazırsanız beraber inceleyelim!

Biriyle hiç yüz yüze konuşurken sizi duymasına rağmen hiç cevap vermediği oldu mu? Ya da sizi umursamadığı? Hiçbir şey demeden çekip gittiği mesela? Gerçek hayatta olmasa da bunları sosyal medyada yaşamış olabilirsiniz.

İşte teknolojinin gelişmesiyle hatta özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla hayatımıza, literatüre yeni giren kavram: “ghosting.”

Ghosting Nedir?

Sağlıksız ilişkilerde –hatta iletişimlerde- bir tarafın karşı tarafa haber vermeden sessizce ayrılmasıyla oluşan bu durum aslında hiç de normal değil. Bir taraf ayrılmış ama diğer tarafın haberi bile yok.

Eğer böyle bir şey yaşadıysanız geçmiş olsun “ghostlandınız!” Bu da tabii ki insanlarda ghosting nedir, nasıl anlaşılır? Sorularını akıllara getiriyor.

Ghosting ne demek? Türkçeye belki hayaletleşmek, hayalet gibi davranmak diye çevirebiliriz. Kişinin gönderdiğiniz mesajı görmesine rağmen cevap vermemesi, umursamaması, sohbet odasından hiçbir şey demeden çekip gitmesine denir. Y

ine teknolojinin yaygınlaşmasıyla “uzak mesafe ilişkisi” de literatüre giren bir diğer kavram. Uzak mesafe ilişkileri, yüz yüze iletişimde olmayacak sorunları doğurabiliyor. Çünkü mesajlaşarak konuşmak  yüz yüze iletişim kadar sağlıklı değil.

Mesaj; vurgusuz, tonlamasız ve jest mimiklerden mahrum bir yazıdan ibaret. Bu ghostlamayı da kolaylaştırıyor sağlıksız iletişimi de. Bu yazıda ghosting nedir, nasıl anlaşılır sorularına bakacağız.

Ghosting Nasıl Anlaşılır?

Ghosting nedir sorusu ghosting nasıl anlaşılır diye de düşündürüyor. Eğer bir ilişkide -romantik bir ilişki olmak zorunda değil tabii ki- karşı tarafla sağlıklı bir iletişim kuramıyorsanız, ne olup bittiğini tam olarak anlayamıyorsanız özetle sizi görmezden geliyorsa yüksek ihtimalle ghostlanıyorsunuzdur. Olası bazı semptomları da şunlar olabilir;

●       Karşı taraf mesajlarınıza, aramalarınıza, sosyal medya etkileşimlerinize (örneğin komik bir video gönderme) cevap vermiyorsa

●       Sizinle yapılan planları iptal ettiyse (buluşma, gezi vs.)

●       Sosyal medya hesaplarından sizi engellediyse

●       Sizinle olan ilişkisini hiçbir açıklama yapmadan bitirdiyse

Büyük ihtimalle karşı taraf “hayaletleşmiştir.”

Peki Ghosting Yapan Birine Nasıl Davranacağız?

Öncelikle kendinize şu soruyu sormanız gerekir ortada davranacağınız “biri” var mı? Yoksa çoktan hayalet olup uçtu mu? Bunun cevabı muhtemelen “ortada biri yok” olmalı.

Buna rağmen hâlâ iletişimde kalmak istediğiniz bir durumda -ya da en azından sebebini merak ettiğiniz bir durumda- ne yapılır?

Aslında ortada bir net bir ayrılık yok ama asıl sorun da burada başlıyor zaten. O yüzden belirsizlikleri yok etmek gerekebilir. Bu yüzden belki de en güzeli yüz yüze konuşarak sağlıklı bir iletişime geçmektir. Neden böyle davrandığını sormak, hâlâ iletişimde kalmak isteyip istemediğini netleştirmek çözülmesi gereken konulardandır.

Elbette iletişime geçmemek de bir seçenek. Burda artık ne kadar merak ettiğinize, ne kadar iletişime geçmek istediğinize belki de intikam alıp almamaya karar vermenize bağlı bir durum var. Sizin için en sağlıklı olana karar verip ona göre hareket etmeniz en doğrusu olacaktır.

Ghosting’e Maruz Kalan Kişi Ne Yapmalı?

Ghosting’e maruz kalmak kişinin psikolojisini bile bozabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız öncelikle kendinizi düşünmelisiniz. Hayatınıza normal bir şekilde devam etmeli yapmayı sevdiğiniz şeyleri yapmaya devam etmelisiniz.

Size iyi gelen şeyleri en iyi siz bildiğinizden sevdiğiniz şeylere yönelmek daha iyi hissetmenizi ve kolayca atlatmanızı sağlayabilir.