Savunma sporlarıyla ilgilenenlerin sık duyduğu Wushu, büyük bir merak konusu. Haydi gelin, bu spor dalıyla ilgili detayları inceleyelim.

Dünyanın hemen her yerinde birbirinden farklı spor dalı olduğunu biliyoruz. Bu dallar arasında savunma ve dövüş sanatları da yer alıyor. Uzak Doğu dövüş ve savunma sanatları arasında bulunan Wushu da bunlardan biri. Peki; Wushu nedir? İşte, Çin savunma sanatı Wushu hakkında bilmeniz gerekenler!

Wushu Nedir?

Çin savunma sanatlarının genel adı olan Wushu’nun oldukça köklü bir tarihi var. Uzak Doğu felsefesi ve Kung-Fu da, Wushu adı altında ele alınıyor. Wu Çince savaş, fiziksel uygulama ve otorite anlamlarına gelirken shu; sanat, teknik, yetenek olarak karşımıza çıkıyor. Bu iki kelime birleştiğinde “savunma sanatı” anlamını taşıyor.

Wushu'da saldırı ve savunma hareketlerine ek olarak beden ve ruhun uyumu sağlaması, insan karakterinin gelişmesi, iradenin ve öğrenme yetisinin güçlenmesi için akrobasi ve baleye benzer koreografik figürler de sergileniyor.

Bu durum Wushu’yu çok daha estetik hâle getiriyor. Wushu ustalarının bir kültür olarak tanımladığı antrenmanlarda vücudun her bölümünü ayrı çalıştırılıyor. Denge, esneklik, solunum egzersizleri, pratik zekâ ve meditasyon da antrenmanlarda önemli bir yer tutuyor.

Wushu iki ana bölüme ayrılıyor. Bunlara kısaca değinelim:

Wushu Sanda

Wushu'nun dövüş yönünü temsil eden Wushu sanda; tekme, yumruk, yere düşürme, atma gibi ikili dövüş teknikleri arasından en etkililerini içeriyor.

Sporcular hem stratejilerini hem fiziksel güçlerini kullanarak rakiplerine üstünlük sağlamaya çalışıyor. Wushu sanda yarışmaları; etrafı açık koruma minderleri olan, yerden 80 cm yüksekte ve 8x8 m boyutundaki bir ringde yapılıyor.

WushuWushu Taolu

Wushu'nun daha çok gösteri yönünü temsil eden Wushu taolu, belirli bir süre içerisinde yapılan kareografik hareketlerden oluşuyor ve vücudun tüm kaslarını çalıştırıyor.

Wushu taolu; ruhu etkileyen gözün bakışıyla hareketi birleştiren, estetik, içten gelen ve esnek dövüş teknikleri anlamını taşıyor. Estetik ve teknik mükemmelliği sergilemeyi amaçlıyor.

Taolu’da çıplak elle dövüşmenin yanı sıra kılıç gibi silahlı formlar da bulunuyor. Orijinal yarışma halısı 12x18 m olan Wushu taolu’da yarışmalar 8x14 m'lik halı üzerinde yapılıyor.

Wushu’nun Tarihçesi

Tarihi eski dönemlere dayanan Wushu'nun milattan önce 3. yüzyılda ortaya çıkmış olabileceği düşünülüyor. Modern anlamda Wushu 1949'dan sonra Çin Halk Cumhuriyeti'nde geliştiriliyor ve bir gösteri sporu olarak yapılmaya başlıyor. 1990 yılında ise Pekin'de Uluslararası Wushu Federasyonu kurularak dünyaya tanıtılıyor.

Wushu'nun ilk kez 2008 Pekin Olimpiyatları’nda bir gösteri sporu olarak yer alıp büyük ilgi görmesiyle Olimpiyat Oyunları’ndaki yeri de dikkat çekici hâle geliyor.

2014 yılına gelindiğinde genç sporcuların yeteneklerini sergileyebilmesi için kurulan Gençlik Olimpiyatları’na dâhil ediliyor. Böylece Wushu, uluslararası arenada daha fazla tanınıyor ve popülerliği artıyor.

Wushu4Wushu'nun Faydaları Nelerdir?

Wushu vücudun farklı kas gruplarını çalıştırdığı için bütünsel sağlığı destekliyor. İşte Wushu’nun faydalarından bazıları:

Fiziksel Kondisyon

Wushu’daki birçok duruş, bacak ve çekirdek kas kuvveti oluşturmaya yardım ediyor. Antrenman boyunca bu pozlarda kalındığı için güçlü kaslar oluşuyor.

Örneğin taoludaki esnek ve akrobatik hareketler kas dayanıklılığını artırıyor. Sanda’daki dövüş teknikleri ise kardiyovasküler sistemi güçlendiriyor. Ayrıca bel ve boyun bölgelerinde görülen fıtık, kireçlenme gibi problemlerin önüne geçmeye yardım ediyor.

Kasların ve kemiklerin hem esnekliğini hem dayanıklılığını artırıyor. Bel kaslarını güçlendirerek fit bir duruşa sahip olunmasını sağlıyor. Bu nedenle Wushu, genel vücut kondisyonunu artırıyor denebilir.

Dayanıklılık

Wushu, hem bedensel hem zihinsel dayanıklılığı artırıyor. Başlangıçta sürekli çalışma gerektirdiği için sporcuların yorgunluğa ve ağrılara dayanması gerekiyor. Pes etmeyen sporcular sabrederek zorlukların üstesinden gelmeyi öğreniyor.

Ayrıca Wushu, sporcuların zihinsel olarak odaklanma becerisini ve konsantrasyonunu da geliştiriyor. Hız ve reaksiyon yetisi gerektiren dövüş teknikleri sayesinde sporcuların sürekli dikkatli olmasını sağlıyor.

Bu durum zihinsel disiplinin artmasına, sporcunun günlük hayatta daha organize ve odaklı olmasına yardım ediyor.

Wushu2Öz Güven ve Kişisel Gelişim

Wushu, savunma teknikleri ile sporcuların kişisel güvenliğini sağlayabilmesine böylece kendilerine olan güveninin artmasına yardım ediyor. Ayrıca düzenli antrenmanlar ve yarışmalar sayesinde sporcuların öz saygıları da artıyor.

Wushu, sporculara sadece kendini savunma becerileri ve fiziksel zindeliği öğretmekle kalmıyor; aynı zamanda sabır, azim, alçakgönüllülük ve güçlü bir çalışma ahlakı gibi temel özelliklerini geliştirmelerine de destek oluyor.

İlerlemek için çaba ve zaman gerektiğini anlayan sporcularda disiplin ve esnek bakış açısı gelişiyor. Bu dersler günlük yaşama uzanarak sporculara aksilikleri soğukkanlılık ve kararlılıkla nasıl ele alacaklarını öğretiyor.