Kabızlığa Çare, Kalp Sağlığına İyi Geliyor! Kavunun Tüm Faydaları!

Kavun yaz aylarında tüketilen meyve çeşitlerindendir. Kokusu ve tadıyla birçok insanın sevdiği ve sıklıkla tükettiği bu meyve insan sağlığı açısından da faydalıdır. Kavunun faydaları saymakla bitmez. 

Kavun mineralleri, su değeri ve vitaminleri açısından oldukça zengindir. Gelin kavunun faydalarını detaylı olarak anlatalım. 

Kavunun Faydaları Nelerdir? 

Kavun Faydaları

Kavun yaz ve sonbahar aylarında en çok tüketilen meyvelerden birisidir. Hem lezzeti hem de içerisinde bulundurduğu birçok besin kaynağı ile insan vücuduna oldukça faydalı olan bir meyve türüdür.

İçerisinde birçok fayda bulunduran kavunun faydaları nelerdir neye iyi gelir başlıklar halinde ayrıntılı bir şekilde açıklayalım.

Kabızlığa İyi Gelir!

Kabız olan kişiler gündelik hayatlarında zorlanırlar. Karında şişkinlik ve ağrı en büyük problemleri arasında yer alır. Kavun içerisinde bulunan lif gibi önemli besin kaynaklarıyla metabolizmaları çalıştırarak düzenli bir sindirim sağlar. Kabız olan kişilerin kavun tüketmesi metabolizmalarının düzenli çalışması için önemlidir. 

Zengin Besin Değerlerine Sahiptir!

Kavun su değeri yüksek bir besin olduğu için yaz havalarında insanları ferahlatan bir meyvedir. Kavunun içerisinde mineral ve vitaminlerden oluşan birçok besin bulunur. Bunlar A, B1, B2 C, B5 ve E vitaminleridir. Kavun; magnezyum, fosfat, potasyum, sodyum ve kalsiyum mineralleri açısından da oldukça zengin bir besindir. 

Kavunun içerisinde bulunan vitamin ve minerallerin faydaları da aşağıdaki gibidir.

  • A vitamini tüketen kişilerin cildi daha parlak ve canlı görünür göz sağlıkları korunur. 
  • E vitamini insanları UV ışınlarından korur. 
  • C vitamini içerisinde güçlü bir antioksidan barındırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. 

Kavun Faydaları (4)

Hamilelerin ve Bebeklerin Sağlığına İyi Gelir!

Kavunun içerisinde folat bulunduğu için hamilelik dönemlerinde kavun tüketimi önemlidir. Vücudun gelişmesinde, bebeklerin beyin ve omuriliklerinin sağlıklı olması için gereklidir. 

Kalp Sağlığına İyi Gelir!

Kavunun içerisinde bulunan lif ve potasyum mineraller kalp sağlığını korur. Kalp krizi son zamanlarda sıkça görülen bir durum olmuştur. Kavun yemek kalp krizi riskini de azaltarak kalp damar sorunlarına da iyi gelir.  

Kilo Vermeyi Kolaylaştırır!

Kavun hem zengin besinlere sahiptir hem de sindirilmesi oldukça kolay olan bir meyve çeşididir. Bazı insanlar kilo vermek isterler ancak metabolizmaları oldukça yavaştır. Bu meyve metabolizmayı hızlandırarak hızlı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olur.

Kemik Yapısını Güçlendirir!

Kemik sağlığında ve osteoporozun önlenmesinde kavun tüketmek önemlidir. Kavunun içerisinde bulunan mineraller kemikleri daha güçlü ve sağlam bir hale getirir. 

Kronik Hastalık Riskini Azaltır!

Kavunda bulunan antioksidanlar vücuttaki inflamasyonu azaltır. Kronik hastalıkların azalmasına yardımcı olur. İçerisinde bulunduğu besinlerle de vücut direncini arttırır. 

Kavunun faydaları saymakla bitmez ancak biz yazımızda bu kadarına yer verdik! Şimdi de kavunun kendisi kadar faydalı çekirdeğinden bahsedelim! 

NOT: Kavun sağlık açısından faydalı olsa da aşırı derecede tüketilmemelidir. 

Kavunun Kendisi Kadar Çekirdeği de Faydalı!

Kavun Çekirdeğinin Faydaları

Kavun çekirdeği içerisinde magnezyum, A,B, C vitaminleri, demir ve kalsiyum gibi mineraller bulundurur. Kavun kadar faydası olan bu çekirdekler direkt yutulmamalıdır. Öğütülmeli ya da çiğnenmelidir. 

Kavun çekirdekleri içerisindeki lifli yapısı hem hastalıklara iyi gelmesi hem de kilo vermeye kolaylaştırması açısından tercih edilir. Kavun çekirdeği içerisinde bulundurduğu lifler sayesinde saçları ve cildi parlak ve canlı bir hale getirir. Çekirdekleri kurutup kabuğunu soyarak tüketebilirsiniz.

UYARI: Kavun çekirdeğinin aşırı tüketiminden kaçınmalısınız. Tüketim öncesi alerjik bir durumunuz olmadığından emin olmalısınız.

Kavun Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar!

Kavun Faydaları (6)

Kavun tüketmek oldukça sağlıklı olsa da bazı durumlara dikkat etmek gerekir. Gelin dikkat edilmesi gereken durumları maddeler halinde ele alalım. 

Kavun tüketirken dikkat etmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir.

  • Kavun sağlıklı bir besindir ancak çok fazla kavun tüketimi vücutta ishal ya da sindirim bozukluğu gibi bir durum oluşturabilir. 
  • Kavunun içerisinde doğal şeker oranı yüksektir. Diyabet hastaları tüketmeden önce doktorundan bilgi almalıdır. 
  • Kavunu tüketmeden önce herhangi bir enfeksiyon kapmamak için temiz bir şekilde yıkamak gerekir. 
  • Bazı insanların kavuna alerjisi olabilme ihtimali vardır. Kavunu ilk kez yiyen kişiler kaşıntı, nefes darlığı gibi bir durum yaşıyorsa doktora gitmesi ve kavun tüketmemesi gerekir. 

Sağlığınız için kavun tüketiminde kavunu yıkamaya ya da herhangi bir sorunla karşılaşmamak için az tüketmeye dikkat etmeniz gerekir. 

Şimdi de mevsiminde en güzel kavunlardan alıp yemek isteyenler için kavun çeşitlerini ve özelliklerini sıralayalım!

Kavunun Çeşitleri!

Kavun Faydaları (2)

Kavun nasıl seçilir merak edilir. Kavunun birçok çeşidi bulunur. Bu kavunlar en çok İç Anadolu ya da Ege bölgelerinde yetiştirilir. En iyi kavun nerenin diye insanlar araştırır. Genel olarak Ege bölgesinde yetişen kavunlar hem daha dayanıklı hem de suludur. 

Her kavunun kendine göre tadı ve rengi bulunur. Anadolu kavunu almak isteyen kişiler genel olarak yapısına bakmalıdır. Anadolu kavununun kabuğu pürüzsüz ve kalın kaba bir şekildedir. Kavunların çeşitlerine göre adları da bulunur.

Kavun çeşitleri ve özellikleri aşağıdaki gibidir.

Mini Kavun 

Bu kavun çeşitleri büyük topraklarda yetişmez evlerin küçük balkonlarında ya da balkonlarda yetiştirilebilir. Yazın sonunda olgunlaşan bu kavunların boyutu küçüktür ve tadı tatlıdır. 

Hasan Bey Kavun 

Bu kavunun şekli yuvarlak ve ovaldir. Siyah renge dönüşene kadar olgunlaşma süresi vardır. Kış şartlarına bir yıl dayanabilen bu kavun oldukça lezzetli ve tatlı bir meyvedir. 

Kırkağaç Kavunu 

Bu kavun çeşidi yeşil ve sarı desenli yuvarlak şekle sahiptir. Bu kavunun hasadı erken yapılır. Lezzetli, sulu ve tatlı bir kavun türüdür. 

Kavun çeşitleri oldukça fazladır. Kavun hem serinlettiği için hem de oldukça sağlıklı bir besin olduğu için yaz aylarında sıklıkla tüketilir. 

Editör: Hilal Şahin