Meta’nın, dünya genelinde uzanacak ve maliyeti 10 milyar doları aşabilecek bir fiber optik denizaltı internet kablosu projesi üzerinde çalıştığı söyleniyor. İlk kez denizaltı kablo uzmanı Sunil Tagare tarafından bildirilen bu projenin, gelecek yılın başlarında resmi olarak duyurulabileceği belirtiliyor. Ancak Meta’ya yakın kaynaklar, TechCrunch’a projenin henüz erken aşamalarda olduğunu ifade etti.

Bu dev altyapıyı inşa edebilecek sınırlı sayıda yüklenici bulunuyor ve birçoğu başka projelere bağlı durumda. Eğer proje hayata geçerse, kablonun döşenmesi ve faaliyete geçmesi yıllar alabilir.

Meta 2-5

Kendi mülkiyetinde ve işletiminde olan ilk kablo olacak

Meta, şu anda kısmi olarak bir düzineden fazla denizaltı ağına sahip olsa da, bu proje tamamen kendi mülkiyetinde ve işletiminde olan ilk kablo olacak. Google’ın kendine ait birkaç kablosu bulunurken, Amazon ve Microsoft yalnızca ortak oldukları ağlara sahip. Meta’nın kablosunun ise tamamen kendisi tarafından kullanılacağı ifade ediliyor. Şirketin hizmetlerinin, dünya genelindeki sabit internet kullanımının yaklaşık %10’unu, mobil trafiğin ise %22’sini oluşturduğu tahmin ediliyor.

Bu yeni kablo, şirketin altyapı üzerindeki kontrolünü artırarak hizmetlerinin daha kararlı olmasını sağlamayı hedefliyor. Yine de kullanıcıların cihazlarını bağlı tutmak, internet servis sağlayıcıları ve mobil operatörlerin sorumluluğunda olacak. Meta, geçmişte kendi Wi-Fi ve mobil internet projelerini geliştirmiş, ancak 2022 yılında Wi-Fi projesini sonlandırmıştı.

Meta Messenger’ın yeni özellikleri: Siri desteği, HD video ve daha fazlası! Meta Messenger’ın yeni özellikleri: Siri desteği, HD video ve daha fazlası!

40.000 kilometre uzunluğunda olacak!

Kablonun ABD’nin doğu kıyısından başlayıp Güney Afrika, Hindistan ve Avustralya’nın kuzey kıyısını geçerek batı kıyısına ulaşması bekleniyor. Bu güzergahın toplam uzunluğunun en az 25.000 mil (yaklaşık 40.000 kilometre) olacağı tahmin ediliyor.

Tagare’ye göre, bu rota Kızıldeniz, Güney Çin Denizi, Mısır, Marsilya, Malakka Boğazı ve Singapur gibi "kritik hata noktalarından" uzak bir güzergah izleyecek. Ayrıca, birçok jeopolitik gerilim bölgesinden de uzak durması planlanıyor.