Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), merkez üssü Marmara Denizi olan depremin İstanbul’un Silivri ilçesi açıklarında saat 12.49’da gerçekleştiğini duyurdu. Yerin 6,92 kilometre derinliğinde kaydedilen sarsıntı, İstanbul başta olmak üzere Tekirdağ, Yalova, Bursa ve Balıkesir gibi çevre illerde de hissedildi.
Can kaybı yok ama panik büyük
Deprem sonrası İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, can kaybı yaşanmadığı, ancak korku ve panik nedeniyle yüksekten atlayan 151 kişinin çeşitli şekillerde yaralandığı belirtildi.
127 artçı sarsıntı meydana geldi
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Bugün Marmara Denizi içerisinde saat 12.49'da 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin yaklaşık 7 km derinliğindeki deprem toplam 13 saniye sürdü. Silivri açıklarında 24 km uzaklıkta olan bu sarsıntı başta İstanbul olmak üzere Tekirdağ, Yalova, Bursa ve Balıkesir'de de hissedildi. Saat 17.55'e kadar en büyüğü 5.9 olan toplam 127 artçı deprem kaydedildi.”
Naci Görür'den “Evlere girelim mi?” sorusuna yanıt
Deprem sonrası vatandaşların aklındaki en önemli sorulardan biri, “evlere girelim mi?” oldu. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu uyarılarda bulundu:
- Resmi kurumların “bu binaya girmeyin” dediği yapılar kesinlikle kullanılmamalı.
- Resmi olarak mühürlenmiş binalardan uzak durulmalı.
- Evde gözle görülür çatlak, yarık varsa içeri girilmemeli.
- Kolon ve kirişlerden sesler geliyorsa dikkatli olunmalı.
- Kolon, kirişlerde çatlak, kırık veya patlama varsa binaya girilmemeli.
- Bunların dışında kalan binalara girilebilir.
Prof. Görür, açıklamasını “Sevgiyle” notuyla sonlandırdı.