Avrupa'nın siyasi sistem anlamında en oturmuş ülkelerinden biri konumundaki Almanya, uzun süredir ciddi siyasi krizlerle pek karşılaşmamaktaydı.
2005-2021 yılları arasında 16 yıl aralıksız Almanya Şansölyesi olarak görev yapan Angela Merkel'in yönetiminde istikrara kavuşan Almanya, son üç yıldır ise adım adım krize ilerlemekteydi.
Sosyal Demokrat Parti'den Şansölye seçilerek Angela Merkel'in yerini alan Olaf Scholz, özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı'nda aldığı pozisyondan ve iç politikada bekleneni verememesinden ötürü eleştiri altındaydı.
Kasım ayının başında beklenen kriz başladı; Olaf Scholz'ün koalisyon ortağı Yeşiller ve Hür Demokrat Parti genel başkanı Christian Lindner'i görevden almasıyla birlikte koalisyon dağıldı.
Bu olayın ardından 11 Aralık tarihinde bir açıklama yapan Olaf Scholz, erken seçimin önünü açmak için meclisten güvenoyu isteyeceğini söyledi.
Güvenoyu oylaması 16 Aralık Pazartesi tarihinde Federal Meclis'te gerçekleşti ve Scholz milletvekillerinin karşısına çıktı.
SCHOLZ GÜVENOYU ALAMADI, ALMANYA HÜKÜMETİ DÜŞTÜ!
Güvenoyu oylamasında beklenen gerçekleşti ve Olaf Scholz'a meclis üyelerinden göreve devam edebilmesi için güvenoyu çıkmadı.
Oylamada Olaf Scholz'a 207 milletvekili güvenoyu verirken, 394 milletvekili ret oyu kullandı. 116 milletvekili ise çekimser kalmayı tercih etti.
Olaf Scholz böylece güvenoyu için gereken 367 rakamının tam 160 kişi altında kaldı ve başbakanlık görevi son bulmuş, Sosyal Demokrat Parti hükümeti de düşmüş oldu!
Almanya'da artık gündem erken seçim. Anayasa uyarınca Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier 21 gün içinde erken seçim ilan etmek, 60 gün içinde de erken seçim yapılması bekleniyor.
Tüm partilerin üstünde anlaştığı tarih ise 23 Şubat, bu tarih büyük ihtimalle Cumhurbaşkanı tarafından da benimsenecek ve en kısa süre içinde ilan edilecek.