Bilindiği üzere teknoloji hayatımızın her anına yayılmış durumda. Özellikle sosyal medya kullanımı, neredeyse her şey özelinde karşımıza çıkıyor. İş fikirlerinden arkadaşlığa, reklamcılıktan e-ticarete ve hatta eğitime kadar…

Sosyal medyayı en çok kullanan kişilerin yaş ortalamasının ise 15 ile 22 yaş arasındaki gençler olduğu biliniyor. Bu kapsamda sosyal medya özellikle arkadaş edinme, sohbet etme ve içerik üretme kapsamında sıkça kullanılıyor.

Bu kişilerin yaşları itibarıyla öğrenci olduğunu düşündüğümüzde ise bazı soru işaretleri meydana geliyor: Sosyal medyanın gençler üzerindeki etkileri nelerdir?

Bu doğrultuda biz de avantajları ve dezavantajları ile birlikte inceleyeceğiz...

Sosyal1Sosyal Medyanın Öğrenciler Üzerindeki Olumlu Etkileri

Bilindiği üzere sosyal medyanın pek çok farklı alanı bulunuyor. Bunlar genellikle fotoğraf, video ve düşünce paylaşma uygulamaları olarak bilinse de oldukça fazla yararı olan platformlar da bulunuyor.

Zoom ve Microsoft Teams gibi uygulamalar da sosyal medya platformları olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle pandemi döneminde kullanımı yaygınlaşan bu uygulamalar ise günümüzde de sıkça tercih ediliyor.

Sosyal medya kullanımının avantajları şu şekilde:

  • Sosyal medya eğitim içeriklerine online katılma imkânı sunuyor. Google ve Youtube gibi sosyal medya platformları bazı eğitim programlarını online şekilde gerçekleştiriyor. Öğrenciler, evlerinin konforunda eğitimler alabiliyor. Ayrıca Instagram ve X gibi uygulamalar da bu eğitimlerin reklamlarını yapmak için sıkça tercih ediliyor.
  • Akademik açıdan sosyal medya yararlarından bir diğeri ise iletişim becerisi geliştirmektir.  Çünkü sosyal medya kullanımı iletişim becerisini geliştirir. Bilindiği üzere sosyal medya; kişilerle konuşmaya ve fikirleri ifade etmeye olanak tanır. Bu sebeple gençler, fikirlerini özgürce ifade edebilecek bir ortam bulur. Dolayısıyla yaptığı sunumlarda veya münazaralarda kendini özgürce ifade edebilir.
  • Sosyal medya kullanımı yabancı dil gelişimine katkıda bulunabilir. Bilindiği gibi sosyal medya uygulamaları, arkadaşlık edinme ve takipleşme üzerine kurulmuş platformlardır. Dolayısıyla gençler, yabancı arkadaşlıklar edinebilir ve onlarla konuşarak yabancı dillerini geliştirebilme imkânı bulabilirler.
  • Sosyal medya, özellikle üniversite öğrencilerinin sosyalleşmesine katkıda bulunur. Bu doğrultuda gençler, yeni girdikleri ortamdaki arkadaşlarının profillerine bakarak kendilerine uygun olup olmadığını seçebilir.
  • LinkedIn de sosyal medya platformları içerisinde karşımıza çıkan uygulamalardan biri… Dolayısıyla gençler bu platform yardımıyla kariyer fırsatları yakalayabilir ve akademik başarılarını paylaşarak görünürlüğünü artırabilir.      
  • Zoom ve Microsoft Teams gibi uygulamalar aracılığı ile öğrenciler, online eğitim koçluğundan faydalanabilirler.

Sosyal2Sosyal Medyanın Öğrenciler Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Şimdi de bu platformların olumsuz yönlerini inceleyelim… Bu kapsamda karşımıza çıkan sosyal medyanın dezavantajları ve öğrenciler üzerindeki etkisi, aşağıda yer alıyor:

  • Sosyal medya dikkat dağınıklığına yol açarak sorumlulukların tam olarak yerine getirilememesine neden olur.
  • Sosyal medya sürekli yenilenen bir akış içinde olduğu için, uzun süreli etkinliklerden ve çalışmalardan tam randıman alınamaz. Öyle ki bir ders saatinde veya çalışma ortamında sürekli sosyal medyaya bakılması, bazı sorunlara yol açar.
  • Akademik açıdan sosyal medyanın zararlarından bir diğeri ise direkt olarak akademik başarısızlık… Bu kapsamda özellikle bağımlılık haline gelmiş sosyal medya kullanımı, öğrencilerin en büyük sorunlarından biridir.
  • Sosyal medya öğrencilerin ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir. Özellikle ergenlik döneminde olan gençler akran zorbalığına maruz kalabilir, olumsuz beden algısına bürünebilir ve istemedikleri bir personaya bürünebilirler.

Sosyal3Sık Sorulan Sorular

Sosyal medyanın öğrenciler üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde inceledik. Şimdi de bu konu hakkında merak edilen diğer detaylara değinelim…

Sosyal Medyanın Çocuklar Üzerindeki Olumlu Etkileri

Sosyal medyanın çocuklar üzerindeki etkisi nedir, ebeveynlerin sıkça araştırdığı soruların başında geliyor. Sosyal medya kullanımı özellikle küçük çocuklar özelinde çok tavsiye edilmiyor.

Ancak uzmanlar, bazı yararları olduğunu da söylüyor. Bu kapsamda çocukların sosyal medyayı sınırlı kullanması öneriliyor. Sosyal medyanın çocuklara olumlu etkileri ise aşağıda yer alıyor:

  • Güncel olaylar hakkında farkındalık yaratmak
  • İletişimi ve toplumsal yaşamı öğretmek
  • Ödev ve projelere yardımcı olmak
  • Çocuğa yeni bilgiler sunmak
  • Bazı uygulamalar aracılığı ile yaratıcılığını geliştirmek

Sosyal Medya Bağımlılığından Nasıl Kurtulunur?

Yararı olduğu kadar sosyal medyanın zararlarının olduğuna da değinmiştik. Özellikle bağımlılık derecesindeki sosyal medya kullanımı, ciddi sorunlara sebebiyet verebiliyor.

Bu sebeple sosyal medya bağımlılığından nasıl kurtulunur, sıkça araştırılıyor. Bunun için gerekli olan tavsiyeler ise şu şekilde:

  • Yeni alışkanlıklar ve hobiler edinmek
  • Zaman yönetimini doğru bir şekilde kurmak
  • Kendini başka kişilerle kıyaslamamak
  • Sosyal medyayı gerçek dünyadan bir kaçış olarak görmemek
  • Gerekirse bir süre boyunca bu platformları desteklemeyen telefonlar kullanmak  

16 Yaş Altı Çocuklarda Sosyal Medya Kullanımı

Sosyal medya kullanımı çocukları özelinde kati suretle önerilmiyor. Özellikle gelişme çağında olan çocukların sosyal medya kullanımının sınırlandırılması, uzmanlar tarafından sıkça öneriliyor.

Çünkü çocuk sosyal medya aracılığıyla yanlış sitelere girebiliyor, psikolojisini olumsuz yönde etkileyecek şeyler görebiliyor ve yanlış hareketlerde bulunabiliyor. Dolayısıyla 16 yaşın altında bir çocuğa sahip olan ebeveynlerin, internet erişimi sınırlaması koyması öneriliyor.

Editör: Şeyma Yıldırım