Birçok öğrenci, genellikle, üniversiteye başladıktan sonra çalışma ihtiyacı hisseder. Bunun birçok farklı sebebi vardır elbette. Başta ekonomik olarak evde olduğundan daha özgür bir durumda olmak, bu sayede de paranızın üzerindeki kontrolü tam olarak hissedebilmek gelir. 

Böylesi bir durumda herkes daha rahat bir yaşam için fazla paraya hayır demez. Başka bir sebep de çevresindeki akranlarından etkilenmek olabilir. 

Siz daha fazla paraya ihtiyaç duymasanız bile bu ihtiyacı hisseden arkadaşlarınız ya da kariyer yapmak için erkenden iş hayatına atılmak isteyen yakınlarınız olacaktır. Bu kişiler sizi boşa vakit harcadığınız izlenimine kaptırıp bir iş aramanıza sebep olacaktır. 

Peki, üniversitede okurken bir işte çalışmak mümkün mü? Bu mümkünse bile mantıklı mı? Gelin, hep beraber bir göz atalım…

Üniversite3Öğrencilerin Çalışabileceği İş Türleri

Üniversiteye girdiniz ve üzerinden bir süre geçti. Yeni çevrenize, yurdunuza, okulunuza ve derslerinize adaptasyon sağlayabildiniz. Fark ettiniz ki okuldan arta kalan vakitlerini hayat kalitenizi arttırmak için kullanabilirsiniz. 

Bunun sonucunda da bir işe girmeye karar verdiniz fakat ne tür bir işe gireceğinizi bilemiyorsunuz. Bir öğrenci nasıl bir iş yapmalı? Derslerimi ne kadar etkileyecek? 

Öncelikle çalışacağınız işe karar vermeden bazı kriterler belirlemekte fayda var. Bu kriterler hem sizinle hem de çalışacağınız işle alakalı olmak zorunda. 

Böylece hem sizin nelerde iyi olabildiğinizi, neleri yapabildiğinizi ve ne tür işlere yatkın olduğunu tespit edebilirken aynı zamanda da ne tür işler bir öğrenciye en uygun bunu anlayabilirsiniz. 

Bir iş başvurusunda akıllara gelecek ilk soru o işle ya da başka herhangi bir işle alakalı iş tecrübeniz olup olmadığı konusudur. Bir öğrenci olarak çoğumuzun iş tecrübesi olarak nitelendirilebilecek bir çalışma hayatı olduğunu düşünemeyiz. 

Bu yüzden iş tecrübesi gerektirecek işler listesine bir eksi atmamız gerekiyor. Bundan sonra ilk bakacağımız şey ise nelerde iyi olduğumuz ya da paraya çevirecek bir yeteneğimizin olup olmadığı.

Müzik veya el işi gibi yetenekleriniz varsa bu konular üstünde düşünülerek para kazanabilirsiniz. Fakat genel anlamda öğrencilerin en iyi yapabileceği şeyler yine öğrencilerle alakalı olacaktır.

Evet, kendimizin neleri yapabildiğini keşfettikten sonra sırada bir işten ne beklediğimiz olmalı. Öğrenci olduğunuz ve asıl işinizin dersleriniz olduğunu unutmamanız bu raddede çok önemli. 

Üniversite2Nitekim bazen kendilerini part-time işlerine çok kaptıran öğrenciler akademik başarılarında gözle görülür bir düşüş yaşıyorlar. Bizim istediğimiz iş ise boş vakitlerimizi değerlendirebileceğimiz, bizi derslerimizden ve kendi sosyalliğimizden de alıkoymayacak bir iş olmalı. 

Bu yüzden ağır işlerin birçoğunu aklınızdan çıkarmanız gerek. Yoksa kendinizi 11 dersinde sınıfınızda uyuklarken yakalayabilirsiniz! İşin ağır olmamasının yanı sıra sizin tüm vaktinizi de kaplamamasına özen gösterin. 

Eğer iş-okul-yurt üçgeni kurup yaşamaya başlarsanız bir süreden sonra tek düşündüğünüz hayatta kalmak olacaktır. Bu sizi çok daha depresif bir moda sokacak ve hayat kalitenizde bariz bir gerilemeye yol açacaktır.

Tüm bunları listeledikten sonra ne tür işlerde çalışabileceğiniz neredeyse belirlendi. Gelin, şimdi de bu iş türlerine bir göz atalım!

Üniversite4Öğrenciler İçin İş Önerileri

Kendi kriterlerinizi bir kenara yazdıktan sonra size sayacağımız iş türleri arasından kendinize en uygun olanı tespit edebilirsiniz! Burada olabildiğince her türden bahsetmeye çalışacağız…

Part-time İşler

Part-time işlerin çalışma mantığı zaten öğrencilikle birebir uyuşuyor. Bu yüzden çoğu zaman ilk akla gelen işler part-time işler oluyor. Bu iş türlerine- genellikle 20 saat civarı olmakla birlikte- belirli bir zaman dilimini doldurmanız gereken işlerdir ve çoğunlukla iş saatlerinde esneklik gösterilir. 

Tamamen sizin uygunluğunuza ve müsaitliğinize göre bir gün öğleden sonra gidebilirken bir gün sabah erkenden gidebilir hatta bir gün akşam vardiyasına kalabilirsiniz! 

Çalışma saatleri çok uzun olmadığından gün içerisinde diğer işlerinizi yetiştirebilmek için kendinize ayırabileceğiniz vakitler de kalacaktır. Ayrıca part-time işler ağır işler olmayacağı için sizi çok yormayacak ve hayat kalitenizi etkilemeyecektir.

Bu tür işlere örnek olarak genellikle restoranlar, marketler ya da mağazalar gelebilir. Küçük bir kafede garsonluk yapabilir, bir kıyafet mağazasında reyonları düzenlemekle ilgilenebilir ya da zincir marketlerde çalışan olarak görev alabilirsiniz! 
Bu sayede hem yeterince gelir elde edip hayatınızı daha rahat bir hale getirebilirken hem de sosyal becerilerinizi geliştirebilirsiniz!

Üniversite1Freelance Çalışma

Son zamanlarda ismini sıkça duymaya alıştığımız “freelance” işler internetin ve bilgisayarların bu denli yaygın olduğu bir dönemde birçok öğrencinin can simidi durumunda!  

Üniversitede ya da daha öncesinde edindiğiniz becerilerinizi sergileyebilmek için açık bir saha sunar size freelance işler. Yazılım, yabancı dil bilme ya da grafik tasarım gibi becerilere sahipseniz internet üzerinden yapabileceğiniz bu işlemlerle kendinize gelir elde edebilirsiniz. 

Bu tür işlerin öğrencilere en uygun kısmı zorunlu çalışma saatlerinden çok bir görevi bitirmeye odaklanmış olmalarıdır. Bu sayede öğrenciler tamamen kendi müsaitlik durumlarına göre işlerini ayarlayabilir ve teslim tarihi dolmadan bunu iletebilirler.

Bunlara ek olarak özel ders vermek de freelance çalışma olarak sayılabilir. Günümüzde birçok öğrenci lise ya da ortaokul talebelerine kendi bilgi ve tecrübelerini aktararak para kazanabilmektedirler. 

Bu hem ders veren öğrencilerin kendi bilgilerini sürekli taze tutmalarını sağlar hem de ders alan ailelerin daha makul ücretler ödemesine yardımcı olur. 

Kampüs İçi Çalışma

Son tür olarak da belki öğrencilere en uygun olan kampüs içi çalışmaları anlatacağız. Birçok üniversite kendi kampüsünde öğrencilerine çalışma imkanları sunar. Bunlar bazen kafeteryalarda olur, bazen de kütüphanelerde. 

Bu işlerin en güzel yanı ise hem üniversitenizden ve derslerinizden uzaklaşmamış olursunuz hem de gelir getirebilecek bir iş bulmuş olursunuz. Bu iş türü bir öğrenci için en uygun çalışma saatlerini sunacaktır muhtemelen. 

Çünkü üniversite yönetimi bu saatleri öğrencilerin derslerine uygun olarak tasarlar. Dolayısıyla hem derslerinizi kaçırma riskine girmeyeceksiniz hem de size faydası olabilecek birçok tecrübe elde edebileceksiniz.

İşte, sizin için bir öğrencinin yapabileceği işlerin bir kısmını anlatmaya çalıştık. Elbette bunlardan farklı birçok iş bulabilirsiniz. Burada önemli olan ise nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda hassas olmanız. 

Unutmayın, siz bir öğrencisiniz ve ilk sorumluluğunuz dersleriniz! Buna ek olarak kendi yeteneklerinize ve hobilerinize göre kendinize uygun başka bir iş bulabilirsiniz!

Editör: Şeyma Yıldırım