YouTube, çarşamba günü yaptığı açıklamada, içerik üreticileri, sanatçılar ve kamuya mal olmuş diğer kişilerin yüz veya ses benzerliklerini kullanan yapay zeka içeriklerini tespit etmeye yönelik pilot programını genişlettiğini duyurdu.
Şirket, bu girişimle birlikte ABD'de gündemde olan NO FAKES ACT isimli yasa tasarısına da açık destek verdiğini açıkladı. Tasarı, yapay zeka ile oluşturulmuş sahte görüntü veya ses kayıtlarının insanları yanıltacak şekilde kullanılmasını engellemeyi hedefliyor.
YouTube yasa tasarısının hazırlanmasına katkı sundu
Yasa tasarısının sponsorları Demokrat Senatör Chris Coons ve Cumhuriyetçi Senatör Marsha Blackburn ile iş birliği yapan YouTube, bu süreçte Kayıt Endüstrisi Derneği (RIAA) ve Sinema Derneği (MPA) gibi sektörün önemli kurumlarıyla da çalıştı. Coons ve Blackburn, yasa tasarısının yeniden gündeme getirildiğini bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.
Yapay zeka yaratıcı olabilir ama riskler taşıyor
YouTube, resmi blog gönderisinde bu çalışmaları neden desteklediğini şu sözlerle açıkladı:
“Yapay zekanın yaratıcı ifadeleri dönüştürme potansiyelini anlıyoruz. Ancak, kötüye kullanım veya zararlı içerikler oluşturma riski de bulunuyor. Platformların bu risklere karşı proaktif sorumluluk alması gerekiyor.”
YouTube, NO FAKES ACT’i desteklemesinin gerekçesini şöyle açıkladı: “Bu yasa, yenilik ve koruma arasında denge kuran akıllı bir yaklaşım sunuyor. İnsanlara, kendilerine ait olduğu düşünülen yapay içerikleri platformlara bildirme gücü veriyor. Bu bildirim süreci, zararsız ve yetkili içerikleri sahte içeriklerden ayırmak için kritik öneme sahip.”
Yeni sistem Aralık 2024’te duyurulmuştu
YouTube, 2024 Aralık ayında Creative Artists Agency (CAA) ile ortaklaşa geliştirdiği yüz ve ses tanıma sistemini ilk kez duyurmuştu. Sistem, YouTube’un hâlihazırda kullandığı telif koruma aracı Content ID’nin üzerine inşa edildi. Content ID gibi bu sistem de yüklenen videolardaki yapay zeka ile oluşturulmuş taklit yüz veya sesleri otomatik olarak tespit etmeyi amaçlıyor.
MrBeast, Marques Brownlee gibi isimler testte yer alıyor
Pilot programın ilk test kullanıcıları da YouTube tarafından açıklandı. MrBeast, Mark Rober, Doctor Mike, Flow Podcast, Marques Brownlee ve Estude Matemática gibi ünlü içerik üreticileri bu süreçte test grubunda yer alıyor.
YouTube, yıl boyunca bu teknolojiyi daha fazla içerik üreticiye ulaştırmayı hedefliyor. Ancak sistemin tüm kullanıcılar için ne zaman yayına alınacağı konusunda henüz bir tarih verilmedi.
Kullanıcılara yeni kontrol araçları sunuluyor
YouTube, taklit içeriklerle mücadele kapsamında gizlilik politikalarını da güncelledi. Artık kullanıcılar, kendilerini taklit eden değiştirilmiş veya sentetik içeriklerin kaldırılmasını talep edebiliyor. Buna ek olarak, kullanıcıların kendi görsel benzerliklerini nasıl yönettiklerini kontrol etmelerine olanak sağlayan yeni araçlar da platforma entegre edildi.