Arnavutluk vizesiz gidilebilecek ülkeler arasında bulunan küçük fakat tarihi ve doğasıyla oldukça zengin bir Balkan ülkesi. Özellikle de Türkiye’den yurt dışına gezmeye gitmek fakat vize işlemleriyle uğraşmak istemeyenler için önde gelen lokasyonlardan.
Adriyatik kıyısındaki plajlarından dağ köylerine, Osmanlı mirası yerleşim yerlerinden UNESCO korumasındaki tarihi alanlarına kadar keşfedilecek birçok yer var.
Peki, bu benzersiz coğrafyada hangi durakları rotanıza eklemelisiniz? Ünlü şehirleri ve özelliklerini anlattıktan sonra size Arnavutluk gezilecek yerler listesi hazırladık…
Arnavutluk Gezilecek Yerler
Arnavutluk’taki her bir şehir, görülmesi gereken ayrı bir dünya. Başkent Tiran’da tarih ve modernlik buluşuyor. Liman şehri olan Dürres ise Adriyatik Denizi’nin kıyısında yer alıyor ve Roma Dönemi’ne ait tarihi yapıları ve eserleri barındırıyor.
Berat şehrini gördüğünüzde ise akıllara direkt Safranbolu gelebilir. Çünkü burası Arnavutluk’un UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ‘Bin Pencereleri Şehir’.
Bir başka UNESCO Dünya Mirası olan şehir ise Gjirokaster. Osmanlı Dönemi’ne ait taş evler ve kalesi ile görülmeye değer yerlerden.
Mavi bayraklı plajları ve canlı gece hayatı ile yaz tatilleri için Saranda turistleri büyülüyor. Bir dağ kasabası olan Kruja, hediyelik alışveriş yapmak ve yerel ürünleri bulmak için birebir!
Arnavutluk’un en eski şehirlerinden biri olan Shkodra, aynı ismi taşıyan gölün kıyısında yer alıyor. Göl ve çevre dağların manzarası doğa severler için harika bir fırsat sunuyor. İzole bir dağ köyünde vakit geçirmek isteyenler için ise Theth keşfedilmeyi bekliyor.
Kültürel mozaiğin çeşitliliği, doğal güzellikleri, manzaraları ve tarihi dokusuyla birlikte Arnavutluk ülkenin dört bir yanında görülmeye değer yerler barındırıyor.
Biz de gitmek isteyenler için Arnavutluk’ta gezilecek yerler listesi adı altında genel bir rota hazırladık.
Arnavutluk gezi rehberi için önde gelen destinasyonlar aşağıdaki gibidir:
- Mavi Göz
- Akçahisar (Kruja) Kalesi
- Butrint Milli Parkı
- Osum Kanyonu
- Berat Kalesi
- Dıraç Amfitiyatrosu
- Gjirokastra Kalesi ve Müzesi
- Llogara Milli Parkı ve Geçidi
- Apollonia Arkeoloji Müzesi
- Marubi Ulusal Fotoğraf Müzesi
- İşkodra Gölü
Mavi Göz
Mavi Göz, Arnavutluk’un popüler ve doğal turistik cazibesi olarak biliniyor. Bistriça Nehri’nin ana su kaynağı olan Mavi Göz, Avlonya iline bağlı Mesopotam kasabasında yer alıyor. Açık mavi su rengi ile çarpıcı bir manzara oluşturur.
Akçahisar (Kruja) Kalesi
Akçahisar Kalesi, yer aldığı şehrin ismi olan Kruja Kalesi olarak da adlandırılıyor. Burası, Arnavutluk’un tarihi açısından en önemli bölgelerden biri. Nedeni ise İskender Bey’in Osmanlı Devleti’ne karşı bulunduğu direnişte üs olarak kullanılmasıdır.
Kruja’yı fethetmek için Osmanlı ordusunun uzun süre uğraştığı biliniyor. İskender Bey’in Venedik’te vefat etmesinin ardından Fatih Sultan Mehmet 1478’de dördüncü kuşatma ile Kruje’yi fethediyor.
Kurulduğu tepe ve direnişin somut bir örneği olması sebebiyle Osmanlılar buraya Akçahisar adını vermiştir.
Kruje Kalesine çıktığınızda 360 derece seyredebileceğiniz bir manzara sizi karşılıyor. Kale içerisinde Bektaşi Dolma Tekkesi, İskender Bey Müzesi, Fatih Sultan Mehmed Camii kalıntıları ile minaresi de yer alıyor. Ayrıca burada bir Türk hamamı da bulunuyor.
Butrint Milli Parkı
Arnavutluk’un güneyinde yer alan milli parktır. 9,424 hektarlık bir alanda sulak alanlar, tuz bataklıkları, tatlı su gölleri, sazlıklar ve adalar yer alıyor.
Bu alan aynı zamanda 1.200’den fazla hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Park alanında yer alan arkeolojik sit alanı, 1992 yılında UNESCO Dünya Miras listesine eklenmiştir.
Osum Kanyonu
Osum Nehri Kanyonu, Arnavutluk’un güneyinde yer alan doğa harikalarından biridir. İlkbaharda eriyen karlarla birlikte yükselen su seviyesi sayesinde şelaleleri görmek ve kanyonu keşfetmek mümkündür.
Doğa sporu sevenler için ise Osum Kanyonu harika bir fırsat sunar. Nehirdeki akıntılar II. Sınıf olduğu için acemi raftingciler de bu nehri kullanabilir.
Berat Kalesi
Arnavutluk tarihine tanıklık eden en önemli yapılardan biri asırlardır ayakta duran Berat Kalesidir. Kesin olmamakla birlikte M.Ö. 4. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Yüksek bir tepede konumlanması sebebiyle de ‘antik kentin tacı’ olarak da adlandırılır.
Berat Kalesi içerisinde geniş giriş kapısı, gözetleme kulesi, cami kalıntıları, kiliseler ve ünlü Ortodoks ikona (dini resim) sanatçısı Onufri’nin eserlerinin bulunduğu müze yer alır.
Dıraç Amfitiyatrosu
İsmini bulunduğu şehirden alan Amfitiyatro, M.S. 2. yüzyılda inşa edilen bir Roma amfitiyatrosudur. İmparator Trajan tarafından inşa ettirilmiştir.
Fakat 6. ve 10. yüzyıllarda yaşanan depremler nedeniyle iki kez yıkılmıştır. 20.000 kişi kapasitesiyle Balkanların en büyük amfitiyatrolarından biridir.
Gjirokastra Kalesi ve Müzesi
Osmanlı mimarisini bulabileceğiniz bir Balkan şehri daha. Gjirokaster, yaklaşık 30.000 kişinin yaşadığı küçük bir kent. ‘Eski şehir’ ve ‘Yeni şehir’ olmak üzere ikiye ayrılan Gjirokaster, Arnavutluk gezilecek yerler listesindeki UNESCO Kültür Mirası listesinde yer bölgelerden biri.
Büyük ve görkemli kalesi ise dikkatleri çekiyor. Müzesinde savaş yıllarından kalma giysiler, silahlar ve birçok eser sergileniyor.
Llogara Milli Parkı ve Geçidi
Arnavutluk’un güney bölgesinde yer alan Llogara Milli Parkı, 1966 yılında hükümet tarafından koruma alanı ilan edilmiştir. Doğa severlerin Arnavutluk gezilecek yerler listesine eklemesi gereken yerlerden biridir.
Apollonia Arkeoloji Müzesi
Müzenin adı, aynı isimdeki arkeolojik alan olan Apollonia’dan almıştır. Bu alandaki ilk kazılar 1.Dünya Savaşı sırasında surları inceleyen ve ortaya çıkaran Avusturyalı arkeologlar tarafından yapılmıştır.
1924 yılına gelindiğinde ise Fransız arkeolojik misyonu tarafından sistematik kazılar başlatılmıştır.
1991’de yağmalanan Apollonia Arkeoloji Müzesi, 20 yıl kapalı kalmasının ardından 2011 yılında yeniden açılmıştır. Müzede 688’den fazla önemli obje ve eser vardır. Arnavutluk tarihine yakından bakmak isteyenler için rotada olması gereken yerlerden.
Marubi Ulusal Fotoğraf Müzesi
Arnavutluk’un İşkodra şehrinde yer alan Marubi Ulusal Fotoğraf Müzesi, ülkenin ve ilk ve tek fotoğraf arşivi olarak adlandırılıyor. İçinde yer alan 500 bin fotoğraf, Arnavutluk tarihi ve kültürüne ışık tutuyor.
İşkodra Gölü
Fotoğraf müzesini görmek için İşkodra’ya kadar gelmişken, gölü ziyaret etmeniz de önerilir. Bu doğa harikası manzarası ziyaretçilere büyülü bir an sunuyor.
Arnavutluk’a nereye gidilmeli diye sorulduğunda, elbette akıllara ilk gelen başkent Tiran oluyor. Başkenti dolu dolu gezmek isteyenler için de ayrı bir liste hazırladık…
Tiran’da Gezilecek Yerler
Başkent Tiran, Arnavutluk gezilecek yerler listesi hazırlayanlarının uğradığı ilk yer. Ülkenin en büyük şehri olmakla birlikte her yıl binlerce turist ağırlamaktadır.
Tiran’da gezilecek yerler listesi şu şekildedir:
- Ethem Bey Camii: Osmanlı Devleti zamanında 1791 yılında inşa edilmiştir. Tiran Saat Kulesinin yanında bulunur.
- Ulusal Tarih Müzesi: Arnavutluk’un başkentinde yer alan tarih müzesidir. Geniş koleksiyonuyla Arnavut halkının geçmişine ışık tutar. Arnavutluk’un tarihsel süreci bu müzede adım adım takip edilebilir. Müzenin bir bölümü, Arnavutluk’un milli kahramanı olarak kabul edilen Makedonya Prens’i Sakderberg’e adanmıştır.
- Rinia Parkı: Başkent Tiran’ın merkezi halk parkıdır ve Gençlik Parkı anlamına gelir. 1950 yılında Komünist dönemde inşa edilmiştir.
- İskender Bey Heykeli: Tiran’ın ünlü meydanı, Skanderberg’te yer alan İskender Bey Heykeli, ülkenin milli kahramanı Gjerj Kastrioti Skanderbeg’i temsil ediyor.
- Dajti Dağı: Arnavutluk’un turizmi konusunda öne çıkan Dajti Dağı Milli Parkı, 1611 metre yüksekliğindedir. Buraya teleferikle çıkabilir ve kartpostal tadındaki panoramik manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Burada restoran ve piknik yerlerinin yanı sıra; spor severler için mini golf, dağcılık, macera parkı ve yamaç paraşütü gibi aktivite seçenekleri de vardır.
- Tiran Piramidi: Yapısal özelliği sebebiyle sıklıkla ziyaret edilen bir diğer lokasyon piramit şeklindeki binadır. 14 Ekim 1988 tarihinde Enver Hoca Müzesi adıyla açılsa da 1991 yılında ülke demokrasiye geçince konferans merkezi ve sergi mekânı olarak kullanılmaya başlamıştır.
Arnavutluk Plajları
Arnavutluk gezilecek yerler sadece tarihi yerler ve doğal harikalarla sınırlı değil. Arnavutluk’un Maldivler’i aratmayacak güzellikte birçok plajı var.
Gelin, bu plajlara yakından bakalım:
- Ksamil: Arnavutluk plajları arasındaki en popüler yer! Berrak ve turkuaz rengindeki deniziyle turistlerin de uğrak noktası. Burada bir tekne gezintisi de yapılabilecek üç küçük ada bulunuyor.
- Saranda: Arnavutluk’un küçük kasabalarından olan Saranda plajı, makul fiyatlara yaz tatili geçirebileceğiniz fırsatlar sunuyor. Körfez manzarası da cabası! Ayrıca burada kamp da yapılabiliyor.
- Buneci: Saranda’ya yakın bir yerde bulunan Buneci Plajı, çok popüler olmayan bir plaj. Sadece bileni gidip gördüğü için gizemini de hala koruyor. Bu sebeple de deniz ve kum tertemiz kalıyor. Sakin ve huzurlu tatil arayanlar için birebir.
- Dhermi: Arnavutluk’un en uzun plajlarından biri Dhermi’dir. Diğer Arnavutluk plajlarına göre biraz daha yüksek fiyatlıdır.
- Borsh: Arnavutluk’un en uzun kumsalı ise Borsh’tur Turistik amaçlı bir plaj değildir. Fakat kamp severler için çadır ve karavan kamp alanı bulunur.
- Lukova: İyon Denizi’ne bakan sahilde hem denize girebilir hem de eğlence mekanları sayesinde keyfinize bakabilirsiniz.
- Himara: Turistler tarafından rağbet gören sahillerden biridir. Tek bir plaj gibi görünür fakat birçok kıyısı ve kaya aralıkları mevcuttur.
- Jale: Daha çok gençlerin tercihi olan Jale güzel bir tatil beldesi olmasının yanı sıra, akşamları eğlencenin yapıldığı bir ortama dönüşüyor.
- Palasala: Bembeyaz kumsalıyla dikkat çeken sahillerden. Buraya ulaşmak için zikzaklı yollardan geçmek herekiyor.
- Golem: Başkent Tiran’a çok yakın olması sebebiyle Arnavut halkının yazlarını geçirdiği sahildir.
- Pasqyra: Diğer plajlara göre merkeze ve yerleşim yerlerine daha uzakta olan ıssız bir sahildir. Sessiz sakin bir tatil isteyenler için günübirlik ziyaret edilebilir.
- Zvernec: Güzel manzara ve berrak bir deniz… Zvernec’te yer alan çam ağaçlarının altında denize girmenin yanı sıra, ahşap köprüden geçerek tarihi bir manastırı da ziyaret edebilirsiniz.
- Orikum: Orikum, liman kasabası olduğu için yaz tatillerinde de ön plana çıkar. Turistler tarafından tam anlamıyla keşfedilmemiştir. Fakat burada tekne turları düzenlenir ve taze deniz ürünlerinin sunulduğu restoranlar bulunur.
- Gjipe: Ormanın içinden yürüyerek geçmeniz dışında bu plaja ulaşabileceğiniz herhangi bir yol bulunmuyor. Kalabalık sevmeyenler için gidip görülmeye değer bir yer.
Arnavutluk’un Neyi Meşhur?
Arnavutluk gezilecek yerler bitti, sırada yeme-içme var! Elbette Balkanlar sadece görülmeye değer rotalarıyla değil mutfağıyla da ön planda.
Peki, Arnavutluk’ta mutlaka denemeniz gerekenler neler?
Arnavutluk’ta ne yenir sorusunun cevabı genel olarak aşağıdaki gibidir:
- Tave Kosi: Yoğurt ve kuzu eti ile yapılır.
- Fergese: Biber, domates ve peynir ile yapılan güveç yemeğidir.
- Byrek: İnce hamurla yapılan ve içi ıspanak, et ya da peynir gibi çeşitli malzemelerle doldurulan bir çeşit börektir.
- Tave Elbasani: Adını Arnavutluk’un Elbasan şehrinden alır. Kuzu eti, pirinç ve baharatlarla hazırlandıktan sonra fırında pişirilir.
Arnavutluk’u Gezmek İçin Kaç Gün Gerekli?
Arnavutluk gezilecek yerler listesi yaptım ama kaç gün ayırmam gerekir? Diyorsanız hemen cevap verelim…
Balkanlar’ın küçük ülkelerinden biri olmasına karşın tam bir Arnavutluk turu için 1-2 haftalık gezi planı hazırlanabilir.
Bu gezi planı, rotasına birkaç farklı şehri ekleyenler için idealdir. Fakat sadece Tiran’ı gezecekseniz, 1-2 gün yeterli olacaktır.
Arnavutluk Türkiye’den Vize İstiyor Mu?
Türk pasaportuna sahip olanlar için Arnavutluk vize istememektedir. 180 gün içerisinde 90 sün güre ile Arnavutluk’a gidip konaklayabilirsiniz.
Arnavutluk Para Birimi
Arnavutluk’un para birimi leki (Lek) olarak geçmektedir. 200, 500, 1000, 2000, 5000 VE 10000 lekten oluşan banknotları vardır.
1 Arnavutluk Leki’nin kaç TL olduğu ise güncel döviz kurlarına değişmektedir. Gezinizi planlarken takip etmeyi unutmayınız.