Ülkemizin Göller Yöresi’nde bulunan Burdur, turistik şehirler arasında yer almaktadır. Yeşille mavinin birleştiği şehir, dört mevsim farklı bir güzellikle ziyaretçilerini ağırlıyor.
Tarihi bir yerleşim yeri olan Burdur’u ziyaret etmeyi düşünenler için Burdur’da ne yenir sorusunu yanıtladık…
Burdur’da Ne Yenir?
Kökenleri Paleolitik Çağa dayanan eski yerleşim yerlerinden biri olan Burdur, Malazgirt Zaferi ile beraber Türkleşmeye başlamış, daha sonra Osmanlı Devleti toprağı olmuştur.
Birçok tarihi eser ve kalıntıya sahip olan şehir, yemekleriyle de ön plana çıkmaktadır. Burdur’u ziyaret etmeyi düşünüyorsanız veya yolunuz düşmüşse şehrin lezzetlerini de mutlaka denemelisiniz.
Akdeniz ve Ege yeşilliklerinin çokça kullanıldığı Burdur mutfağında sebze yemekleri, deniz ürünleri ve hamur işleri yoğun bir yer tutar.
Burdur’un meşhur yemekleri aşağıdaki gibidir:
- Burdur Şişi
- Testi Kebabı
- Gazel Böreği
- Peynirli Pide
- Çekme
- Mürdümek Aşı
- Teneke Kebabı
- Dirmil Kebabı
- Erikli Et
- Mısır Böreği
- Kabak Helvası
Burdur’da ne yenir listemizi paylaştıktan sonra yemekleri daha detaylı inceleyelim…
Burdur Şişi
Şehrin tescilli lezzetlerinden biri olan Burdur şişi, Burdur’da ne yenir sorusuna verilebilecek ilk cevap. Bölgede dağlarda otlayan kuzu ve keçi etlerinden hazırlanan Burdur şişi, normal şişlerden farklı olarak ek bir malzeme içermiyor, yalnızca kıymadan oluşuyor.
Katıksız kıymadan oluşan Burdur şişi, çoğunlukla tırnak pide ve bulgur pilavıyla servis ediliyor. Burdur gezisi sırasında akşam yemeği olarak tercih edebilirsiniz.
Testi Kebabı
Burdur’un öne çıkan lezzetlerinden biri de testi kebabıdır. Türkiye’nin farklı yerlerinde de hazırlanan bir yemek olan testi kebabı Burdur usulü de yapılmaktadır.
Dananın sadece kaburga kısmından yapılan ve kemik üzerine oturtulan kebap, testi içerisinde pişmektedir. Yaklaşık olarak 3 saat pişen kebap, Burdur’da tadına bakmanız gereken lezzetler arasında yer alıyor.
Gazel Böreği
Burdur’da ne yenir listesinde hamur işi sevenler için önerilebilecek bir diğer lezzet gazel böreğidir. Yöresel lezzetler arasında yer alan gazel böreği, kavrulmuş soğan, maydanoz ve patatesten oluşan bir içe sahip.
El açması hamurla yapılan gazel böreği özellikle kahvaltılarda tercih edilmektedir. Burdur gezisi esnasında fırın ve pastanelerden satın alabilirsiniz.
Peynirli Pide
Hamur işi lezzetlerini sevenler için peynirli pide de denenmesi gereken bir Burdur lezzeti. Klasik peynirli pideden farklı olarak el açması hamurlarla, peynir ve maydanozdan oluşan harçla yapılmaktadır.
Odun fırınında pişen peynirli pide günün her saati tüketilebilir. Şehrin dört bir yanında peynirli pide yapan restoranlar sayesinde tadına bakabilirsiniz.
Çekme
Yöresel lezzetlerden biri olan çekme, daha çok özel günlerde yapılan bir yemektir. Düğün ve bayramların vazgeçilmez yemeği et ve pilavı bir araya getiriyor.
Çekme; davar etinin altı parçaya bölünmesi ve bu paçaların odun ateşinde pişmesiyle hazırlanır ve pilav üzerinde servis edilir.
Genellikle evlerde yapılan bir lezzet olan çekme et restoranlarında da bulunmaktadır.
Mürdümek Aşı
Burdur’da ne yenir sorusuna verilebilecek en yöresel lezzetlerden biri de mürdümek aşı. Sıcak olarak servis edilen bu çorba, mercimeğe benzeyen mürdümek baklasıyla yapılmaktadır.
Soğan, salça ve yağa eklenen mürdümek baklalarının birleşmesiyle hazırlanan mürdümek aşı, evlerde sıkça yapılmaktadır. Ziyaretiniz esnasında ev yemekleri satan restoranlarda tadına bakabilirsiniz.
Teneke Kebabı
Burdur’un kendine has kebabı olan teneke kebabı, bütün bir tavuğun üzerine sirke sürüldükten sonra teneke kapatılmasıyla hazırlanır.
Kısık ateşte hazırlanan teneke kebabı, uzun bir süre pişer. Kırmızı et sevmeyenler için oldukça iyi bir tercih olabilecek bu lezzet, sebzelerle beraber servis edilmektedir.
Dirmil Kebabı
Oğlak veya kuzu etiyle hazırlanan Dirmil kebabı, halk dilinde “şiş sırık kebabı” olarak da bilinmektedir. Kömür ateşinde yaklaşık olarak 3 saat pişirilen Dirmil kebabı ustalık gerektiren bir yemektir.
Burdur’da bir gezi rotası olan Dirmil’i ziyaret ederseniz, mutlaka kebabının da tadına bakmalısınız. Burdur’da bulunan et restoranlarında da Dirmil Kebabı’nın tadına bakabilirsiniz.
Erikli Et
Osmanlı mutfağı yansımalarından biri olan erikli et, kuşbaşı et ve kuru erikle hazırlanmaktadır. Burdur’un özel gün yemeklerinden biri olan erikli et, özellikle Yassıgüme bölgesinde yapılmaktadır.
Klasik et yemeklerinden farklı olarak ekşi tatlı bir lezzet vermektedir. İsteğe bağlı olarak içine pekmez de ilave edilebilmektedir.
Mısır Böreği
Burdur’da ne yenir listesinde yer alan yöresel lezzetlerden biri de mısır böreği. Halk arasında “mısır tepsisi” adıyla da bilinen börek, mayalanmış hamur ve soğan ve patatesten oluşan harçla yapılmaktadır.
Fırından çıktıktan sonra üzerine örtülen örtüyle bir süre dinlenmeye bırakılan mısır böreği kahvaltı için tercih edebileceğiniz lezzetler arasında yer alıyor.
Kabak Helvası
Burdur’un neyi meşhur sorusuna tatlı bir cevap olan kabak helvası, sarı kabaklarla yapılmaktadır. Rendelenen kabaklar şeker ve limon suyuyla beraber pişer ve bu geleneksel lezzeti ortaya çıkarır.
Yörede kahvaltıda dahi tercih edilen kabak helvası üzerine serpilen bademlerle beraber servis edilir.
Sık Sorulan Sorular
Burdur’da ne yenir sorusunu yanıtladıktan sonra merak edilen diğer soruları cevaplayalım:
Burdur'un meşhur şişçisi kimdir?
Yöreyi ziyaretiniz esnasında veya misafirlerinizi ağırlarken Burdur’da bulunan Şişçi Musa’yı tercih edebilirsiniz.
Burdur'dan ne alınır?
Eşsiz yemeklerle damaklarınızı şenlendirdikten sonra sevdiklerinize hediye almak istiyorsanız yörenin ünlü bakır ürünlerini tercih edebilirsiniz. Buna ek olarak ceviz ezmesi, İbecik bezi ve İbecik bebekleri de yörenin meşhur ürünlerindendir.
Burdur’da nerede yemek yenir?
Şehrin lezzetlerini denemek için özellikle şehir merkezinde bulunan restoranları tercih edebilirsiniz. Gezi rotanıza bağlı olarak esnaf lokantalarını da listenize ekleyebilirsiniz.
Bu yazımızda Burdur’da ne yenir sorusuna ve merak edilen detaylara yanıt verdik. Konuyla alakalı önerilerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz!