Meta, ABD'deki veri merkezlerini nükleer enerjiyle beslemeyi planladığını açıkladı. Şirket, projeye katkıda bulunacak nükleer enerji geliştiricilerinden teklif almaya başladı ve 2030'lu yılların başında bir ila dört gigavatlık nükleer enerji kapasitesini devreye almayı hedefliyor.
Meta'nın teklif çağrısında, özellikle "Küçük Modüler Reaktörler (SMR) veya daha büyük nükleer reaktörlerde" deneyime sahip ortaklar aradığı belirtiliyor. Axios'a göre, şirket potansiyel nükleer tesislerin konumu konusunda kayıtsız. Daha önce, bu yılın başlarında The Financial Times, şirketin bir nükleer enerjiyle çalışan veri merkezi inşa etmeyi planladığını ancak tesisin yakınında nadir bir arı türünün keşfedilmesi nedeniyle bu planların iptal edildiğini bildirmişti.
Meta, açıklamasında, “Yeni yenilikler sektörlerde önemli teknolojik ilerlemeler sağlarken ekonomik büyümeyi destekliyor. Nükleer enerjinin, veri merkezlerimizi (Meta’nın platformlarının çalıştığı fiziksel altyapı) ve çevrelerindeki toplulukları besleyen elektrik şebekelerinin büyüme ihtiyaçlarını karşılayacak güvenilir bir güç kaynağı olabileceğine inanıyoruz” dedi.
Nükleer enerjiye yönelen tek şirket Meta değil!
Meta, yapay zeka hedeflerini desteklemek için nükleer enerjiye yönelen tek büyük teknoloji şirketi değil. Google, ABD'de birden fazla reaktör inşa etmeyi ve SMR'lerden 500 megavatlık enerji eklemeyi hedefleyen bir anlaşma yaptı. Microsoft ise, Pennsylvania’daki Three Mile Island nükleer santralini canlandırarak yapay zeka geliştirmesini desteklemeyi planladığını bu yıl açıkladı.