Bilindiği üzere son yıllarda ülkemizde fiyatların genel düzeyi artış göstermeye devam ediyor. Bu doğrultuda her geçen gün vatandaşın satın alma gücü düşüyor. Bu noktada özellikle iş hayatına yeni atılacak olan gençler en kârlı meslek gruplarını araştırıyor. 2024 yılında en çok para kazandıran meslekler hangileri? Siz de meraklanmaya başladıysanız gelin beraber öğrenelim! 


En Çok Para Kazandıran Meslekler


Teknolojinin ilerlemesi ve yeni meslek dallarının çıkmasıyla birlikte para kazanma yolları değişti. Durum böyle olunca kârlı mesleklerde de değişiklikler oldu. İşte en çok kazandıran meslekler…


En çok para kazandıran mesleklerden bazıları şu şekildedir:

  • Doktor
  • Diş Hekimi
  • Pilot
  • Uçak Mühendisi
  • Avukat
  • Mali Müşavir
  • Bilişim Sektörü Çalışanları
  • Bankacılık ve Finans Sektörü Çalışanları

Meslek1
Doktor


2024 yılında en çok kazandıran mesleklerden ilki, sağlık sektörünün yapı taşı olan doktorlar olarak değerlendiriliyor. İnsan hayatı açısından oldukça riskli bir görev üstlenen ve gerektiğinde uykusuz kalan doktor maaşları da görevleri ile paralel olarak artış gösteriyor.


Bu kapsamda en çok kazanan doktor uzmanlıklarının; genel cerrah, anestezi uzmanı ve tıbbi direktör olduğu biliniyor. Peki bu kapsamda karşımıza çıkan doktor maaşları 2024 yılı için ne kadardır?

  • 2024 yılı için doktor maaşları, 90.000 TL ile 200.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Bu maaş bilgilerinin yanı sıra doktor maaşları; sağlık çalışanın deneyimine, nerede çalıştığına ve uzmanlık alanına göre değişiklik gösteriyor.

Meslek2
Diş Hekimi


2024 yılında en çok para kazandıran mesleklerden bir diğeri de sağlık sektöründen. Bu doğrultuda karşımıza çıkan diş hekimleri, en çok kazanan mesleklerden bir diğeri. İnsan sağlığından sorumlu olmaları kapsamında oldukça kritik bir görev üstlenen diş hekimleri, maaşları konusunda da oldukça merak ediliyor.


2024 yılı için güncel diş hekimi maaşları ise aşağıdaki gibidir:

  • Diş hekimi maaşları 2024 yılı için 70.000 TL ile 150.000 TL arasında değişiyor.

Bununla birlikte diş hekimi maaşları, doktorun kendi kliniğini açması halinde daha artış gösterebiliyor.

Meslek3
Pilot


Pilotluk da hem geçmişte hem de 2024 yılında en çok para kazandıran mesleklerden biridir. Yaptıkları iş bakımından oldukça büyük ve riskli bir görev üstlenen pilotlar, bilindiği üzere yolcuların can güvenliğinden sorumlu tutuluyor. Ayrıca teknik anlamdaki donanımları ve çalışma şartları da pilot maaşlarını etkiliyor. 


Bu sebeple aldıkları karşımıza çıkan pilot maaşları ise diğer meslek gruplarına oranla daha yüksek seyrediyor. Peki 2024 yılı için pilotlar ne kadar kazanıyor?

  • Pilot maaşları 2024 yılı güncel verilerine göre 90.000 TL ile 200.000 TL arasında değişiklik gösteriyor.  

Ayrıca yurt dışı bağlantılı hava yolu şirketlerinde çalışan pilotlar, dolar veya Euro üzerinden maaş alıyor. Dolayısıyla yurt dışı bağlantılı çalışan pilot maaşları, döviz kuru bakımdan daha da yüksek seyredebiliyor. 

Meslek4
Uçak Mühendisi


Geleceğin meslekleri arasında değerlendirilen uçak mühendisliği, 2024 yılında en çok para kazandıran mesleklerden bir diğeri olarak karşımıza çıkıyor. Savunma ve uçak sanayisi alanında oldukça geniş bir iş imkanı bulunan uçak mühendisliği, bu doğrultu da oldukça fazla kazanıyor.


Teknik bilgi açısından oldukça donanımlı olan uçak mühendisleri, zorlu bir eğitim döneminden geçerek uçakların gelişmesine ve iyileşmesine katkıda bulunuyor. Bununla birlikte itibar sahibi olmaları da uçak mühendisi maaşlarını yükselten sebeplerden biri olarak değerlendiriliyor. Bu kapsamda karşımıza çıkan uçak mühendisi maaşı ise 2024 yılı için aşağıdaki gibidir:

  • 2024 yılı güncel verilerine göre uçak mühendisleri, 90.000 TL ile 220.000 TL arasında maaş almaktadır. 

Meslek5Avukat


2024 yılında en çok para kazandırsan mesleklerden bir diğeri ise avukatlık olarak karşımıza çıkıyor. Hukuk düzeni, yasaların işleyiş ve adalet sisteminin doğru bir şekilde seyretmesi açısından oldukça önemli bir görev üstlenen avukatlar; gerek özel sektörde gerekse kamuda en çok para kazanan mesleklerden biri halini alıyor.


Özellikle kendi hukuk bürosunu açmış olan deneyimli avukatların kazançları ise vatandaş tarafından oldukça merak ediliyor. Bu kapsamda kaşımıza çıkan avukat maaşları ise aşağıda yer alıyor:

  • Kamuda çalışan avukat maaşları, 2024 yılı için 45.000 TL ile 75.000 TL arasında değişiklik gösteriyor.
  • Kendi hukuk bürosunu açan avukatlar ise ortalama olarak 80.000 TL ile 200.000 TL arasında kazanıyor.

Meslek6Mali Müşavir


Türkiye’de en çok para kazandıran meslekler arasında yer alan mali müşavirliğin net bir maaşı bulunmuyor. Bu kapsamda mali müşavirin statüsü, deneyimi, alanındaki tanınmışlığı, aldığı iş sayısı ve çalıştığı firmalar mali müşavir maaşını değiştiriyor.


Ancak alanında tanınmış, standart ve büyük bir müşteri portföyü olan mali müşavir en çok kazandıran mesleklerden birini yapmış oluyor. Bu kapsamda değerlendirilen bir mali müşavir maaşı ise 2024 güncel verilerine göre ve ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

  • Mali müşavir maaşları 2024 yılı için 75.000 TL ile 300.000 TL arasında değişiklik gösteriyor. 

Meslek7Bilişim Sektörü Çalışanları


Geleceğin meslekleri içerisinde değerlendirilen yazılım mühendisliği, yapay zeka mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği de 2024 yılında en çok para kazandıran meslekler içerisinde yer alıyor. Kod yazma ve veri analiz etme gibi karmaşık analitik işler yapan bu kişiler, oldukça az sayıda bulunuyor. Dolayısıyla aldıkları maaş da bu paralellikte artış gösteriyor.


Bu kapsamda karşımıza çıkan bilişim sektörü çalışanlarının aldığı maaş ise 2024 yılı için aşağıdaki gibidir:

  • Bilişim sektörü çalışanlarının 2024 yılı için ve ortalama olarak 70.000 TL ile 150.000 TL arasında maaş aldığı biliniyor.  

Meslek8Finans Sektörü Çalışanları


Paradan para kazanma anlamında en çok merak edilen ve belki de en çok kazandıran meslekler konusunda finans sektörü bizi karşılıyor. Bu kapsamda yatırım danışmanlığı, özel mali işler direktörlüğü, riskten korunma fonu yöneticisi ve özel sermaye ortağı gibi işler; 2024 yılında en çok para kazandıran meslekler arasında boy gösteriyor.


Bu kapsamdaki finans sektörü çalışanlarının (uzmanlarının) aldığı ortalama maaş ise 2024 yılı için aşağıda yer alıyor:

  • Finans sektörü uzmanlarının aldığı maaş, 2024 yılı i güncel verilerine göre 85.000 TL ile 175.000 TL arasında değişiklik gösteriyor. 

Sık Sorulan Sorular


2024 yılında en çok para kazandıran meslekler ve maaşlarını detaylı bir şekilde inceledik. Şimdi de bu konu hakkında merak edilen diğer detaylara yer verelim…


2024'te Hangi Mesleklerin Önü Açık?


Özellikle meslek hayatına yeni atılacak olan gençlerin en çok merak ettiği konulardan biri, önü en açık olan meslekler olarak karşımıza çıkıyor. 2024 yılında önü en açık olan meslekler aşağıdaki gibi karşımıza çıkıyor:

  • Veri Bilimci
  • Sosyal Medya Uzmanı
  • Yeşil Enerji Uzmanı
  • Sağlık Hizmetleri Yöneticiliği
  • Bilişim Mühendisliği
  • Yazılım Geliştiriciliği
  • Dijital Pazarlama Uzmanlığı
  • Yapay Zeka Uzmanlığı
  • Biyoteknoloji Uzmanlığı
  • E-ticaret Yöneticiliği

Hiç Ölmeyecek Meslek Hangisi?


2024 yılında en çok para kazandıran ve önü açık mesleklerden ziyade, hiç ölmeyecek meslek grupları da oldukça merak ediliyor. Bu kapsamda ise karşımıza insanın temel ihtiyaçları arasında yer alan gıda ve sağlık sektörü yer alıyor. Dolayısıyla fırıncılık, restoran işletmeciliği, market işletmeciliği, doktorluk ve hemşirelik gibi meslekler hiçbir koşulda ölmeyecek gibi değerlendiriliyor. 


Hangi Meslek Daha Kolay İş Bulur?


Bilindiği üzere üniversiteden mezun olan gençlerin hepsi iş arayışı içerisine giriyor. Ancak istemedikleri şey, bu süreçte minimum şekilde beklemek. Dolayısıyla en kolay iş bulan meslekler de oldukça merak ediliyor. Bu kapsamda ise karşımıza dil ve konuşma terapistliği, tıp doktorluğu, özel eğitim öğretmenliği, eczacılık ve ebelik çıkıyor.


En çok para kazandıran meslekleri listeledik. Siz de bu liste doğrultusunda gelecekteki mesleğiniz hakkında fikir edinebilirsiniz!
 

Editör: Şeyma Yıldırım