Gezi Rotaları

Bursa'nın Tarihi ve Turistik Mekanları: Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

Ülkemizin kültürel zenginliğiyle dikkat çeken şehirlerinden Bursa'nın tarihi ve turistik mekanları listesini sizin için hazırladık. Gezi planı yapmadan listemize göz atalım...

Bursa, bir şehri sadece gezmek değil, yaşamak isteyenler için de görülmesi gerekenler bir yer. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olan bu şehir, geçmişin izlerini bugüne taşırken modern hayatın temposuyla da uyum içinde olan bir atmosfer sunuyor.

Bursa’da tarihe eşlik etmenin yanında doğal güzelliklere ve manzaralara hayran olmamak da elde değil. İster bir gün ister bir hafta ayırın; Bursa her dakikanıza değer katacak bir şehir.

Biz de sizin için mutlaka görmeniz gereken Bursa’nın tarihi ve turistik mekanlarını sıraladık!

Bursa’nın Tarihi ve Turistik Mekanları

Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa, adeta tarihi yapılarla dolu bir açık hava müzesi! Aynı zamanda modern dokunuşlarla da şehrin ruhunu yansıtmayı başarıyor.

Koza Han’dan Uludağ’a uzanan bu yolculuğun her durağı çok hoşunuza gidecek. Bu sebeple de doğru rotayı oluşturmak önemli.

Listeyi oluştururken Bursa’nın hem tarihi ve kültürel zenginliklerini hem de turistik cazibe merkezlerini göz önüne aldık.

Bursa’nın tarihi ve turistik mekanları listesi aşağıdaki gibidir:

  • Koza Han
  • Bursa Teleferik
  • Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi
  • Karagöz Müzesi
  • Bursa Ulu Cami
  • Yeşil Cami ve Yeşil Türbe
  • Muradiye Külliyesi
  • Emir Sultan Cami
  • Osmangazi ve Orhangazi Türbesi
  • Kapalı Çarşı
  • Irgandı Köprüsü
  • Tophane Saat Kulesi
  • Bursa Kalesi

Bursa’nın tarihi ve turistik mekanlarını daha yakından tanıyalım…

Koza Han

Tarihi İpek Yolu’nun bir parçası olan bu han, geçmişte kervanların mola yeri olarak kullanılırdı.

Günümüzde ise Koza Han’ın ikinci katında sıra sıra dizilmiş dükkanlarda Bursa’nın ünlü ipek şallarını ve fularlarını bulabilirsiniz. Bu ipekler için İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşi Prens Philip de Bursa’yı ziyaret etmişti!

1941 yılında Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılan bu han geçmişte ipek ticaretinin kalbi olmuş.

Bugün ise hem hanı dolaşabilir hem de ipek şallar ve eşarplar arasından sevdiklerinize hediye alabilirsiniz. Avlusunda çay ve irmik helvası ikilisini tatmadan da geçmeyin deriz.

Not: Koza Han, Hanlar Bölgesinde yer alıyor. İpek Yolu ticaretinin en önemli ürünü ipek olduğu için Bursa’da konaklamaya yarar sağlayan pek çok han yer alıyor. Koza Han’ın yakınlarında bulunan Balibey Han, Geyve Han, Fidan Han gibi diğer yerleri de gezebilirsiniz.

Bursa Teleferik

9 kilometre uzunluğu ile dünyanın en uzun aktarmasız teleferik hattı Bursa’da! Aynı zamanda Türkiye’nin ilk teleferiği olma vasfına da sahip.

1963 yılında hizmete açılan teleferik, toplam 140 kabiniyle saatte 1500 kişiyi taşımaya devam ediyor. Bursa merkez ile Uludağ arasında hem alternatif bir yol hem de panoramik bir Uludağ manzarası sunuyor.

Kış sporları size uygun değilse bile, dört mevsim fark etmeksizin dağ havası alabilirsiniz. Bursa merkezde Teferrüç istasyonundan başlayarak yaklaşık 15 dakikalık bir yolculukla

1.634 metre yükseklikteki Sarıalan’a varılıyor. Bir 15 dakika daha yol alarak Uludağ’ın ikinci bölgesinde yer alan ve otellerin de bulunduğu Kurbağakaya istasyonuna ulaşılıyor.

Hediyelik eşya dükkanları, kafeler ve kayak ekipmanları ile giysilerin satıldığı dükkanlar, kar motoru ve kayak aktiviteleri, restoranlar, kafeler ve otellerde keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi

2002 yılında Tofaş tarafından restore edilerek bir müzeye dönüştürülen Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, eski bir ipek fabrikasının 30 bin metrekarelik geniş alanında yer alıyor.

Müzede, atlı arabaların ilk kullanımından başlayıp günümüzün modern araçlarına kadar uzanan bir teknolojik dönüşüm hikayesinin izlerini görmek mümkün.

Bu dönüşüm sürecinde üretilen araçları ve her birinin üretildiği döneme ait hikayeleri yakından inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Müzede her dönemin kendine özgü araçlarını görmekle birlikte yeşillikler içinde rahat bir atmosferde gezme keyfini çıkarabilirsiniz. Müzenin pazartesi günleri ziyarete kapalı olduğunu da belirtelim.

Karagöz Müzesi

Karagöz ve Hacivat tiplemelerinin Bursa’da yaşadığı ve Orhan Cami inşaatında çalıştığına dair çeşitli anlatılar vardır.

Haliyle gölge oyunları ile Karagöz ve Hacivat da 2009 yılından bu yana UNESCO Dünya Manevi Kültürel Miras Listesi’nde yer alıyor. Bu sebeple Bursa’ya gidince Karagöz Müzesi’ne uğramamak olmaz diyoruz.

1997 yılında Sanat Evi adıyla açılan müzenin bugünkü ismini alması, karşısında Karagöz Anıtı’nın bulunmasından kaynaklanıyor. Karagöz Hacıvat ve kukla galerisiyle birlikte tasvir yapım atölyesi de bulunuyor.

Ne yazık ki burada her daim bir gölge oyunu olmuyor. Kasım-Aralık aylarında 2 yılda bir yapılan Uluslararası Bursa Karagöz Gölge ve Kukla Oyunları Festivalini takip ederek canlı bir şekilde izleyebilirsiniz.

Bursa Ulu Cami

Bursa denildiğinde akıllara gelen en önemli tarihi yapı olarak Ulu Cami karşılıyor bizi. Hem dini hem de tarihi miras açısından büyük bir öneme sahip.

1399 yılında Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan bu cami, Osmanlı İmparatorluğu’nun erken dönemlerinden günümüze ulaşan en etkileyici mimari örneklerden biri ve aynı zamanda Bursa’nın simgesidir.

Osmanlı sanatının izlerini de burada gözlemleyebilirsiniz. Hat sanatı örneklerini inceleyebilirsiniz. 20 kubbesi bulunan Ulu Cami, geniş bir alana yayılıyor. Avlusunda gezebilirsiniz.

Yeşil Cami ve Yeşil Türbe

Ulu Cami ile başlamışken Osmanlı mimarisine tanık olabileceğiniz bir diğer dini yapı olan Yeşil Cami ile devam edelim.

Caminin en önemli özelliklerinden biri ise çini kaplamalarının en iyi örneklerine sahip olmasıdır. Cami ismiyle öyle bütünleşmiştir ki yer aldığı semtin adı haline gelmiştir.

1424 yılında yapımı tamamlanan Yeşil Cami, ibadethane olma özelliğini koruyor. Ayrıca hemen yakınında Yeşil Türbe bulunuyor. Bursa’nın her yerinden görünen türbenin tüm duvarı çiniyle kaplı ve görülmeye değer.

Muradiye Külliyesi

Bursa’nın tarihi ve turistik mekanları listesinde Osmanlı mimarisi ve İslam geleneğine sahip birçok yapı var. Muradiye Külliyesi de bu yapılardan biri.

Merkezinde cami bulunan külliye; hamam, medrese, aşevi, kervansaray ve çarşı gibi pek çok ihtiyaca hitap eden kompleks yapıdır.

1425 yılında II.Murad’ın emriyle yapılmaya başlanmış ve bir sene sonra tamamlanmıştır.

Emir Sultan Cami

Bursa’nın dini ve tarihi açıdan önemli olan yapılardan bir diğeri ise Yıldırım Bayezid’in kızının eşi adına yaptırdığı Emir Sultan Cami’dir.

Eskiden düğün ve sünnetlerden önce Emir Sultan Cami’ye uğrayarak dua edilirmiş. Fakat günümüzde artık böyle bir adet yer almıyor.

Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri

Osman Gazi, Söğüt de vefat etmiş ve ilk olarak Ertuğrul Gazi’nin yanına gömülmüştür. Bursa’nın fethedilmesinin ardından naaşı da buraya nakledilmiştir.

Naaşı ilk olarak Bizans döneminden kalma Saint Elia Kilisesi’ne (günümüzde Gümüşlü Kümbet) getirilmiştir. Daha sonra oğlu Orhan Gazi ile birlikte başka bir türbeye gömülmüştür.

1855’te Bursa’da gerçekleşen 7.0 büyüklüğündeki depremde bu türbe yıkılmış ve 1863’de Tophane Parkı girişi yakınında Sultan Abdülaziz tarafından karşılıklı iki türbe yaptırılmıştır.

Kapalı Çarşı

Hanlarının aralarının çatı ile kapatılması sonucu ortaya çıkan kapalı çarşılardan biri de hanlarıyla ünlü Bursa’da yer alıyor.

Bursa’nın tarihi ve turistik mekanları açısından zengin bir yer alan Kapalı Çarşı, içerisinde pek çok farklı esnaf dükkânı barındırıyor.

Çarşının sokaklarında yürürken taş işçilikleri ve Osmanlı tarzı mimari detaylarla sık sık karşılaşabilirsiniz.

Irgandı Köprüsü

Bursa’nın fotoğraf mekanlarından biri olan Irgandı Köprüsü’nün tarihi 1442 yılına dayanıyor.

Bu köklü geçmişe hem büyük Bursa depremi hem de Kurtuluş Savaşı eşlik etse de ayakta kalmayı başarabilmiş yapısıyla dikkatleri çekiyor. Köprünün en önemli özelliği ise aynı anda bir çarşı olması!

Tophane Saat Kulesi

Birçok şehrin simgesi haline gelmiş olan saat kulelerinden biri de Bursa, Tophane’de yer alıyor. Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmış fakat nedeni bilinmeyen bir şekilde yıkılmıştır.

Bunun ardından 1904-105 tarihleri arasında yeniden yaptırılmıştır. Bursa’nın en turistik yerlerinden biri.

Bursa Kalesi

Bursa’nın tarihi ve turistik mekanlarına Hisar Kapısı ile veda ediyoruz. Temellerinin Bursa’ya ilk yerleşen Bithynia Krallığı’ndan kaldığı Bursa Kalesi, şehrin en eski yapılardan biridir.

Yapımı incelendiğinde M.Ö. 1. Yüzyıla kadar uzandığı düşünülüyor. O tarihten bugüne ise Roma, Bizans ve Osmanlı gibi çeşitli imparatorluklarının da kalede izi var.

Bonus: Cumalıkızık

Osmanlı Dönemi’nde bir köyde yaşasaydınız, o köy Cumalıkızık olabilirdi! Taş sokakları, tarihi evleri ve günümüzde devam eden köy hayatı ile Osmanlı’nın büyüme sürecine birebir tanık olmuş olan özel yerlerden birisi de Cumalıkızık’tır.

Siz de bu köyün büyüsüne kapılmak isterseniz, Bursa şehir merkezinden arabayla ortalama 20 dakikada ulaşabilirsiniz!

Bursa’nın pek çok turistik cazibe bölgesi olsa da biz bu yazıda özel olarak Bursa’nın tarihi ve turistik mekanlarını sıraladık.

Siz de bu tarihsel yolculuğa çıkarak şehrin tadını çıkarabilirsiniz...