Yurt dışına çıkmak istiyor fakat fiyatların nispeten daha makul olduğu ve yakın bir yer arıyorsanız, Gürcistan bu isteklerinizi karşılayabilir!
Nefes kesen manzaraları izlemek ve fotoğraf çekilmek, tarihi yapıları ziyaret etmek ve farklı bir kültüre özgü yerel yemekler deneyimlemek isteyenler için Gürcistan gezilecek yerler listesi hazırladık.
Gürcistan’da Gezilecek Yerler
Gürcistan özellikle de Türkiye’ye yakın konumuyla son yıllarda sıklıkla ziyaret edilen gözde tatil lokasyonlarından biri. Sovyetler Birliği döneminden bugüne kadar ulaşan eski mimari yapılar, Orta Çağ’dan kalan katedral ve kiliseler, Krubera Mağarası gibi doğal harikaları ile büyüleyen bir yapısı var.
Gürcistan denildiğinde akıllara ilk Batum ve Tiflis geliyor. Bu sebeple bu popüler tatil şehirlerini özel olarak inceleyelim…
Batum’da Gezilecek Yerler
Karadeniz’in Akdeniz şehri olarak da tanımlanan Batum, tipik bir Karadeniz bölgesine benzemiyor. Şehir içerisinde yemyeşil parklar, geniş bulvarlar, temiz sahiller yer alıyor. Bu sebeple Gürcistan gezilecek yerler listesinin başında da Batum’daki birçok lokasyon yer alıyor.
Batum, Eski Bulvar ve İki Bulvar olarak adlandırılan temelde iki bölgeden oluşuyor. Eski Bulvar, köklü otel zincirlerini, restoran ve gece kulüplerini barındırıyor. Yeni Batum Bulvarı ise deniz manzaralı konaklama seçeneği sunuyor.
Batum gezilecek yerler aşağıdaki gibidir:
- Avrupa Meydanı
- Piazza
- St. Nicholas Kilisesi
- Alfabe Kulesi
- Ali & Nino Heykeli
- Tiyatro Meydanı
- Argo Teleferiği
- Ters Ev
- Botanik Bahçesi
Avrupa Meydanı
Bu meydanı gezmek ücretsiz ve meydanda dolaşırken birkaç önemli mimari yapıyı da görebilirsiniz. Örneğin, Avrupa Meydanı’nda yer alan Astronomik Saat, Eski National Bank of Georgia binası üzerinde sergilenir.
Avrupa Meydanı’nda karşılaşacağınız bir diğer harika yapı ise Medea Heykelidir. Yunan mitolojisine ait olan önemli heykeller arasındadır. Gürcistan’ın üçüncü Cumhurbaşkanı Mikheil Saakashvili tarafından yaptırılmış ve 6 Temmuz 2007’de açılmıştır.
Mitolojide büyük bir önemi olan altın postu Medea Heykelinde görebilirsiniz. Bu post Zeus’a adanmıştır ve Gürcistan ile bağlantısı ise postun Yunanistan’a götürülmesi için yola çıkanların Gürcistan kıyılarına gelmiş olmasıdır.
Piazza
İtalyanca’da meydan demek olan Piazza’da lüks ve butik oteller, kafeler ve restoranlar yer alır. Görünüş itibarıyla da minyatür bir İtalyan gibidir.
2009 yılında Eski Batum’da inşa edilen Piazza, Batum ziyaretçilerinin yeme-içme rehberlerinde de sıklıkla yer alıyor.
St. Nicholas Kilisesi
Batum’un Osmanlı toprağı olduğu dönemde Yunanlar tarafından 1865 yılında yapımına başlanmıştır. Trabzon’dan özel olarak taşlar getirilmiş, inşaat için etrafta yaşayan insanlardan para toplanmıştır.
Sadece dini bir merkez değil, Batum’da yaşayan Yunan toplumunun da merkezidir. Rus askerlerinin 1878 yılında getirdiği çan, günümüzde hala durmaktadır.
Alfabe Kulesi
Alfabe Kulesi’ne panoramik asansör aracılığıyla çıkılabiliyor. İlk kat aktarma katı olarak adlandırılıyor. Bu kata ulaştıktan sonra diğer katlara da asansörle ulaşılabiliyor. Kulenin ikinci katında TV stüdyosu yer alır.
Dönen bir halka şeklinde tasarlanan üçünü katta restoran bulunuyor. Ziyaretçiler yemek yerken Karadeniz’in panoramik manzarasının keyfini çıkarabiliyor.
Dördüncü kat bir gözlemevi güvertesi olarak tasarlanarak seyir zevkini artırmak hedeflenmiştir. Beşinci ve son katta ise ayarlı kütle sönümleyicinin nasıl çalıştığı gösterilir.
Not: Ayarlı kütle sönümleyici aynı zamanda harmonik soğurucu olarak da adlandırılır. Mekanik titreşimi azaltmak için yapılara konulan bir aygıttır.
Ali & Nino Heykeli
Birçok dizi ve filmde de gördüğümüz bu heykel, Azerbaycanlı Ali ile Gürcü kızı Nino’nun arasında geçen aşkı simgeler.
Birbirine âşık olan çiftin karşısına ihtilaller, işgaller çıksa da birbirlerinden vazgeçmeyişleri hikayeyi dinleyenleri oldukça etkiler. Üstelik heykellerin kinetik birleşme anı ise unutulmaz bir deneyim yaşatır.
Ayrı duran heykeller her akşam saat 19.00’da birbirlerine yaklaşmaya başlıyor ve birbirlerinin içinden geçerek sonsuza dek ayrılıyorlar.
Tiyatro Meydanı
Bu meydanda önemli olan bir diğer yapı Posedion/Neptün heykeli çeşmesidir. Bu heykel Bologna Nettuno Meydanı’nda bulunan heykelin bir kopyasıdır.
Argo Teleferiği
Burada kafe ve restoranlar yer alır. Aynı zamanda Gürcü ulusal dans gösterileri ve çocuklar için eğlence programlarına da katılınabilir.
Ters Ev
Botanik Bahçesi
Not: Botanik Bahçe haftanın her günü 09.00 – 20.00 saatleri arasında gezilebiliyor. Giriş ücreti bulunmaktadır.
Gürcistan Gezilecek Yerler: Başkent Tiflis
Gürcistan’ın başkenti Tiflis’in M.Ö 4000’li yıllara kadar uzanan köklü bir geçmişi vardır. Bu bölgede pek çok kültüre ev sahipliği yapılmıştır. Bu sebeple tarih meraklıları için Gürcistan’da gezilecek yerler arasında Tiflis ön plana çıkar.
Tiflis gezi rotanıza ekleyebileceğiniz lokasyonlar aşağıdaki gibidir:
- Eski Tiflis
- Narikala
- Kraliyet Hamamları
- Mtsheta Şehri
- Ananuri Kalesi
- Siğnaği
Eski Tiflis
Dar taş sokaklar, geleneksel Gürü evleri, eski kiliseleri ve tarihi yapılarıyla ziyaretçilerine adeta bir zaman yolculuğu sunar.
Narikala
Moğol istilasının ardından ‘’Narin Qala’’ (Küçük Kale) adını almıştır. 1827’de yaşanan depremin ardından bazı bölgeleri yıkılmıştır.
Kraliyet Hamamları
Sıcak karbonatlı maden suyuyla beslenir. Su sıcaklığı 37 derece ile 47 derece arasında değişmektedir.
Kraliyet Hamamlarının nörolojik bozukluklar, ürolojik hastalıklar, sedef veya egzama gibi cilt hastalıkları ile kemik problemlerinin tedavisinde etkili olduğu bilinir.
Mtsheta Şehri
Svetitskhoveli Katedrali de bu bölgede yer alır. Gürcü Ortodoks katedrali özelliği gösterir ve Tiflis’teki ikini en büyük kilise binasıdır.
Ananuri Kalesi
Siğnaği
Tiflis’te gezilecek ve keşfedecek pek çok yer var. Tiyatrolar, müzeler, sergileri, üzüm bağları, göller, katedraller ve daha fazlası…
Biz her turistin görmesi gereken yerleri listelesek de Gürcistan’da gezilecek yerlerin sayısı çok fazla. Elbette yapılacaklar da… Gürcü yemeklerinin tadını çıkarmayı ve çeşitli aktivitelere katılmayı unutmayın deriz.