Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini barındıran bu şirin ilçe, 1994 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. 

Günümüze dek korunan geleneksel mimarisi ve tarihi dokusuyla yerel gezi yapmak isteyenlerin gönlünü fetheden bir yer Safranbolu. 

Safranbolu gezilecek yerler listesinin başında ünlü evleri yer alsa da sizi daha pek çok farklı lokasyon ve deneyim bekliyor. 
Gelin, bu eşsiz mirasla dolu olan bölgenin sokaklarını birlikte gezelim… 

Safranbolu Gezilecek Yerler Rehberi

Türkiye’nin önemli turistik lokasyonlarından biri olan Safranbolu tarihi yerler açısından oldukça zengin. 
Şöyle ki bölgenin bilinen tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar uzanıyor. Gezerken nostalji rüzgarının esmesini isteyenler için birebir diyebiliriz. 

Günümüze açılan bir miras olmasının yanı sıra; doğal güzellikleri ve manzaraları da hem yerli hem de yabancı turistler açısından oldukça ilgi çekici. 

Birbirinden güzel fotoğraf kareleri ve deneyimler için Safranbolu’da nereleri gezmeli diyorsanız, yanıtlayalım…

Safranbolu gezilecek yerler listesi aşağıdaki gibidir:

  • Safranbolu Evleri
  • Hıdırlık Tepesi
  • Eski Çarşı (Arasta Çarşısı)
  • Cinci Hanı
  • Kent Tarihi Müzesi (Eski Hükümet Binası)
  • Yörük Köyü
  • Lütfiye Camii
  • Köprülü Mehmet Paşa Camii
  • Tarihi Saat Kulesi
  • Bulak Mencilis Mağarası
  • Kristal Cam Teras
  • İncekaya Su Kemeri

Safranbolu gezilecek yerler listesi epey bir kalabalık. Fakat biz Safranbolu’ya gezmeye giden bir ziyaretçinin mutlaka görmesi gereken yerleri listeledik.

Safranbolu Evleri

Saf1Türk kent kültürüne dair günümüzde yer alan ve en somut örneklerden olan Safranbolu evleri, 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı kent dokusunun korunduğu bölgenin adıdır. 

Taş temellerle birlikte ahşaptan yapılan Safranbolu evlerinin en mühim yapısal özelliklerinden biri depreme dayanıklı olmasıdır. 

Evlerin harcının yumurta akından yapıldığı bilinmekle birlikte, toprağın dibine inşa edilmemiştir. Beyaz renkli ve ahşap pencereleriyle bilinen Safranbolu evlerinin hiçbiri diğerinin görüşünü engellememesiyle ünlüdür. 

Türk kent yaşamını Osmanlı döneminde büyük oranda şekillendiren din ve gelenekleri, bu bölgede uygulamalı olarak görmek mümkündür. Evlerin içleri ve bahçeleri yüksek duvarlarla ayrılır. 

Pencereler kafeslidir, böylelikle kadın yabancı bir erkeğe görünmemiş olur. 

Hıdırlık Tepesi

Saf2Safranbolu’nun muhteşem manzarasına Hıdırlık Tepesi’nde şahit olabilirsiniz. Kuş bakışı manzara sunan bu tepe, kente gelen Türklerin ilk yerleştikleri köy olarak bilinir. 

Burada yağmur duaları ile Hıdırellez kutlamaları yapıldığı bilinir. Manzarayı arkanıza alarak muhteşem fotoğraflar çekinebilirsiniz. 

Hıdırlık Tepesi’ne vardığınızda, Osmanlı’nın yeni kurulduğu dönemde yaşamış olan Şehzade Gazi Süleyman Paşa’nın kumandanlarından Hıdır Beyin’in türbesi ile karşılaşacaksınız. 

Ayrıca Kurtuluş Savaşı kahramanlarından olan Dr. Ali Yaver Ataman’ın anıt mezarı ile Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa Türbesini de burada bulabilirsiniz. 

Eski Çarşı (Arasta Çarşısı)

Saf3Osmanlı dönemindeki düzenini koruyan eski çarşılardan biri Yemeniciler Arastası olarak adlandırılır. Burası Köprülü Mehmet Paşa Camii’sine bitişik olan 48 ahşap dükkândan oluşur. 

Restore edilerek turistik amaçlı kullanılan bu çarşıda zamanında ‘’yemeni’’ adı verilen ayakkabının yapıldığı bilinir. 
Bir diğeri ise Demirciler Arastasıdır. İsminden de anlaşılacağı üzere burada sıcak-soğuk demircilik ile üretilen el sanatlarının yer aldığı tek lonca çarşısıdır. Günümüzde bakırcı ve kalaycı esnafları da burada yer alır. 

Cinci Hanı

Saf4İpekyolu üzerine kurulmuş olan Cinci Han, döneminde bir kervansaray olarak kullanılmıştır. Han, 1645 yılında Cinci Hoca olarak anılan Safranbolulu Karabaşzade Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmıştır. 

İpekyolu’nun önemini kaybetmeye başladığı dönemde ise Safranbolu esnafı hanı depo olarak kullanmıştır.

Restorasyonlarının tamamlanmasının ardından 2 katlı ve 63 odalı otel olarak kullanılmaya başlamıştır. Gidip ziyaret edebilir, restoran ve cafe bardan da yararlanabilirsiniz. 

Hanın bir de efsanesi var elbette… Yapımını üstlenen Safranbolulu Cinci Hüseyin’in bir medrese eğitimi dahi olmadan kazaskerliğe kadar yükselmesinin muska, büyü ve cinciliğine borçlu olduğu söylenir. 

Ayrıca kadılık makamını rüşvetle satıp Osmanlı hazinesi ile yarışacak bir servet biriktirdiği de bilinenler arasındadır. Cinci Hüseyin 1658 yılında katledilse de Cinci Han’ın tarihi atmosferi her ziyaretçinin görmesi gereken türden. 

Kent Tarihi Müzesi (Eski Hükümet Binası)

Saf5Safranbolu gezilecek yerler listesinin bir diğer durağı ise Kent Tarihi Müzesi. Günümüzde Safranbolu’nun geçmişine ait eserler sergilenmektedir. Binanın tarihi 1904 yılına dayanır. 

Kastamonu Valisi Enis Paşa ile İlçe Kaymakamı Ahmet Bey’in öncülüğünde inşa edilmiştir. Yapımında ilçe halkının maddi destekleri önemli yer tutar. 

Günümüzde ise zemin, giriş ve 1.kat olmak üzere gidip gezilebiliyor. Safranbolu’nun geçirdiği değişim ve dönüşüme dair kronolojik izler yer alıyor. 

Cumhuriyet dönemine ait kıyafetlerden Safranbolu’ya özgü eşyalara, Roma dönemi madeni paralarından eski el yazması eserlere kadar tarihi yolculuğa çıkmak mümkün. 

Yörük Köyü

Saf6En az Safranbolu evleri kadar tarihi bir sit alanı olan Yörük köyü, gerçek bir Türk-Türkmen köyüdür. Osmanlı dönemindeki klasik ev mimarisi örnekleriyle dolu olsa da bilinen köy evi tarzının dışında bir yerleşmeye sahiptir. 

Dar sokaklarında gezip atmosferi soluyabileceğiniz gibi Sipahioğlu Gezi Evi’ni de ziyaret ederek ev detaylarını yakından görebilirsiniz. 

Lütfiye Camii

Saf7Safranbolu halkının Kaçak Cami olarak da adlandırdığı Lütfiye Cami, neredeyse 150 yıldır ibadete açık. Mimarisi ve hikayesiyle dikkat çeken camii hakkında Aytekin Kuş, ‘’Benzersiz bir cami’’ yorumunu yapmıştır. 

Hac’dan sonra Safranbolu’ya dönen Muslubeyoğlu Hacı Hüseyin Hüsnü Efendi tarafından yaptırılır. 

Köprülü Mehmet Paşa Camii

Saf8360 yılı aşkındır ayakta duran Köprülü Mehmet Paşa Cami’nin 1661 yılında ibadete açıldığı düşünülmektedir. Şadırvan, güneş saati, kütüphane ve muvakkithane binası bulunur. 

Tarihi Saat Kulesi

Saf9Tarihi 1797 yılına dayanan Safranbolu Saat Kulesi, Anadolu’nun bilinen ilk saat kulesidir. İzzet Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapıda kullanılan saat Londra’dan getirtilmiş ve halen çalışmaktadır. 

Bulak Mencilis Mağarası

Saf10Safranbolu gezilecek yerler listesinde sırada Türkiye’nin 4.büyük mağarası olma niteliğini taşıyan Bulak Mencilis Mağarası var. Uzunluğu 6 kilometreye kadar varsa da ziyaretçiler sadece ilk 400 metresini gezebilmektedir. 

Mağarada sarkıtlar, dikitler, travertenler, göletler ve yer altı su kaynağı vardır. 

Bulak Mencilis Mağarasının tamamını gezmek için 380 metrelik bir yolu geçmenizi gerektiriyor. 150 basamağı indikten sonra görsel şölen sizi bekliyor olacak. 

Kristal Cam Teras

Saf16Kristal Cem Teras, Tokatlı Kanyonu üzerine Safranbolu turizmine katkıda bulunmak amacıyla yapılmıştır. Kanyondan 80 metre yükseklikte ve 11 metre genişliğinde olan bu teras 75 ton ağırlığı taşıyabiliyor. 

Safranbolu’nun doğal güzelliklerine tepeden bakmak ve harika fotoğraflar çekilmek için harika bir yer. 

İncekaya Su Kemeri

Saf12Safranbolu gezilecek yerler listesinin son durağı ise İncekaya Su Kemeri. Kristal terastan aşağıya, kanyona indiğinizde solda müthiş bir manzara sizi bekliyor. 

İncekaya Su Kemeri, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından, Safranbolu’ya su getirmek amacıyla 1700’lü yıllarda yaptırılmıştır. 

Safranbolu 1 Günde Gezilir Mi?

Safranbolu gezilecek yerleri paylaştık. Peki, listedeki tüm yerleri gezmeniz için ne kadar vakit lazım? 

Doya doya gezmek ve Safranbolu’nun tarihine vakıf olmak isteyenler için iki günlük bir gezi ideal olacaktır. Fakat sınırlı vakti olanlar ve belli başlı yerleri ziyaret edip dönecekler için bir günlük gezi de yeterli olur. 

Saf13Safranbolu Yemekleri

Gittik gezdik acıktık diyenler Safranbolu’nun neyi meşhur diye de merak ediyor. Güçlü bir tarihi olan Safranbolu’da ne yenir, cevapladık! 

Safranbolu’nun neleri meşhur sorusunun cevabı aşağıdaki gibidir:

  • Sulu yayım
  • Cimitli cimitsiz simit
  • Etli yaprak dolması
  • Tereyağlı uzun pakla
  • Etli koruklu bamya
  • Keşkek
  • Ekşili köfte
  • Kuyu kebabı
  • Safranbolu bükmesi
  • Perohi
  • Göbü
  • Gaygana
  • Delioğlan sarığı 
  • Safranlı zerde
  • Haluşka

Safranbolu’da Nerede Yemek Yenir?

Her bölgenin kendine has lezzetleri var. Safranbolu’ya gidenler ise nerede ne yenir sorusunun cevabını öğrenerek bir lezzet turuna da çıkmak istiyor. 

Bu konuda daha önce Safranbolu’ya gidip gezmiş ve bu lezzetleri deneyimlemiş olanların tavsiyelerine kulak verdik. 

Safranbolu’da yemek yiyebileceğiniz yerler şu şekilde:

  • Tarihi Safranbolu Simitçisi
  • Safranbolu Sofrası
  • İmren Lokum Konak & Restaurant
  • Nil Yörem Mutfak Cafe Restaurant
  • İki Kaşık Cafe & Restaurant
  • Bestami Gözleme
  • Atiş Cafe & Butik Restaurant
  • Kadıoğlu Şehzade Sofrası
  • Boncuk Arasta Kahvesi
  • Saraçoğlu Kahve Evi

Saf15Safranbolu’da Nerede Kalınır? 

Safranbolu’ya geziye gelmiş olan turistlerin kalmak için en çok tercih ettiği yerler arasında konak oteller yer alıyor. Gezeceğiniz yerlere yakın ve merkezi olan otelleri tercih edebilirsiniz. 

Safranbolu’daki bazı oteller şu şekildedir:

  1. Nimet Hanım Konağı
  2. Hilton Garden Inn Safranbolu
  3. Çeşmeli Konak Garden
  4. Safranbolu Seyir Konak Otel
  5. Hanedan Konak Hotel
  6. Leyla Hanım Konağı
  7. Cinci Han Otel

Safranbolu gezilecek yerler listesiyle birlikte yemesinden barınmasına kadar tam verim alabilmeniz için gerekli her şeyi paylaştık!